Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Orimlig taxahöjning

Annons

Gagnefs kostnader för gymnasieutbildning i andra kommuner uppgår till 48 miljoner kronor.

Inför det här året har Falun höjt taxan med 1,5 procent, Leksand med 2,6 procent och Borlänge med i genomsnitt fem procent.

-Borlänges prissättningspolitik är ohållbar, anser Anders Bengtsson (kd), ordförande i Gagnefs barn- och utbildningsnämnd.

Det är ungefär 500 Gagnefsungdomar som studerar vid gymnasieskolor i andra kommuner. För det betalar Gagnef en avgift, en så kallad interkommunal ersättning, som i genomsnitt uppgår till drygt 95000 kronor per elev och läsår. Kostnaderna varierar med typen av utbildning.

-Vi har haft möten med grannkommunerna och till de ansvariga i Borlänge har vi framfört en protest mot en, som vi anser, oproportionerligt stor höjning. När det gäller utbildningarna vid Hagaskolan ligger höjningen på tio procent, berättar nämndbasen.

Han säger att Gagnef påpekat att Borlänge fyllt nästan samtliga gymnasieplatser och tycker att det borde innebära lägre kostnader per elev.

-I stället höjer Borlänge avgifterna och motiverar det med löneökningar, att Hagaskolan just nu renoveras och att det varit färre sökande till några utbildningar. Det skulle innebära att våra elevavgifter chockhöjs när vi om några år får färre gymnasieelever.

Gagnefs kommun har diskuterat taxehöjningen med Borlänges representanter, men hittills inte fått någon förändring till stånd.

-Vid våra samtal med Leksands kommun har vi fått bättre gehör för våra synpunkter och arbetar därför för ett ökat samarbete med Leksand, berättar Anders Bengtsson.

KENT OLSSON

Mer läsning

Annons