Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Orientering populärt bland ungdomar igen

Annons

IK Karlsbyhedens "skola-, ungdom- och ledarprojekt" utbildar skolungdomar och rekryterar orienterare till klubben. 2002 inleddes ett samarbete med Svärdsjö skoldistrikt som innefattar tio skolor.

- Orientering kräver att man både har god fysisk kondition och att man är skärpt i huvudet, säger Erik "Molle" Lindberg, ordförande i KIK:s orienteringssektion.

Han tycker att det är viktigt att ungdomarna får motionera eftersom man i ungdomsåren bygger den fysiska status man har kvar hela livet.

I skolplanen ingår orientering, men kunskaperna hos lärarna är ofta begränsad, anser Erik Lindberg. Samarbetet med Svärdsjöskolorna går ut på att KIK utbildar lärarna i orientering, som i sin tur lär ut till eleverna. Vidare anordnar klubben orienteringens dag. Förra året deltog 624 elever.

- Det är nu man ser effekten av vår breda satsning, berättar Erik Lindberg.

De 60 ungdomar som sökt sig till klubben i år har också tagit med sig ett gäng engagerade och intresserade föräldrar. Erik Lindberg vill skapa en social gemenskap genom att knyta an föräldrarna till orienteringsverksamheten.

- Vi har även startat ett föräldraråd som sköter den sociala biten.

MARIA RINGBORG

Mer läsning

Annons