Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Orgelmarathon i Orsa

Annons

12 timmars orgelmusik ska strömma ut från Orsa kyrka under FN-dagen den 24 oktober. Från tio på förmiddagen till tio på kvällen kommer någon av kyrkans två orglar att ljuda.

Bakom detta annorlunda sätt att fira FN-dagen med ett orgel-marathon står församlingens kyrkomusiker Åke Näslund och Hans-Åke Månsson, som också har tänt grannförsamlingarnas kyrkomusiker för idén.

- Det blir ett gyllene tillfälle för kyrkobesökare att droppa in någon gång under dagen och lyssna till de båda förnämliga instrument som vi har i Orsa kyrka, säger Hans-Åke Månsson, som själv kommer att spela under den andakt som hålls under kvällen med komminister Ann-Sofie Johansson.

- Då ska jag bjuda på himmelsk musik, berättar Hans-Åke, med luckorna stängda på orgeln så strömmar musiken uppifrån kyrkvalvet, ner över åhörarna.

De åtta kyrkomusikerna Åsa Persson-Nordling, Matts Bäckman, Christina Wermelin-Elgbro, Rosanna Thyrén, Ulrika Ryssmats och Sigfrid Runbäck, tillsammans med initiativtagarna, är beredda att spela sin favoritmusik för besökarna i Orsa kyrka.

- Det finns plats för fler i spelschemat och vi hoppas kunna intressera ytterligare någon kyrkomusiker att komma, säger Åke Näslund.

LARS-ERIK KLOCKAR

Mer läsning

Annons