Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Organdonator var hiv-positiv

Annons

Tre italienare har smittats av hiv sedan de tagit emot organ från donator som var hiv-positiv. Slarvande personal orsakade det ödesdigra misstaget.

För några veckor sedan dog en kvinna i 40-årsåldern i en plötslig hjärnblödning i sitt hem i Rom. Familjen, som inte hade en aning om att kvinnan var hiv-smittad, ville att organen skulle tas tillvara för donation. Det rutinmässiga blodprov som togs i samband med operationen gav visserligen utslag för hiv, men den person på sjukhuset som skulle fylla i donationspapperen råkade av misstag skriva "negativ" i stället för "positiv" och sedan gick allting snabbt. Tre organ, två njurar och en lever, transplanterades till tre svårt sjuka medpatienter i syfte att bota dem.

Försummelsen uppdagades när resten av kvinnans organ och vävnader testades inför förvaring i organbank. De proverna togs samma dag som organen transplanterades, och händelsen kanske aldrig hade inträffat om någon från laboratoriet bara hade använt telefonen för att slå larm till sjukhuset om att allt inte stod rätt till. Nu skickades beskedet i stället via fax under helgtid, och det hann gå fem dagar innan det gick upp för de verksamhetsansvariga vad som hade skett.

De tre patienterna blev omedelbart satta på en kraftig behandling med virushämmande läkemedel, men det var för sent. Samtliga testades positiv för hiv.

Det italienska hälsoministeriet har tillsammans med Nationellt transplantationscentrum och de lokala myndigheterna tillsatt en expertkommission som nu ska granska händelsen närmare och föreslå eventuella förändringar i säkerhetsrutinerna. Men i första hand var det inte rutinerna som brast i det här fallet, rapporterar den europeiska smittskyddsmyndigheten ECDC i sitt nyhetsbrev. Händelsen orsakades av det som brukar kallas för den mänskliga faktorn, det vill säga rent slarv.

TT

Mer läsning

Annons