Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Organbristen skördar liv

Annons

Väntetiden för en ny njure är i dag mellan två och tre år. I början av 1990-talet var antalet donatorer fler och då kunde en sjuk person få transplantation efter bara ett halvår.

Enligt Margareta Linder, överläkare vid njur- och dialysmottagningen vid Falu lasarett, dör var tionde patient som behöver en lever innan operationen blir av.

Var fjärde person som väntar på ett nytt hjärta avlider innan en passande donator hittats.

Trots att två tredjedelar av Sveriges befolkning är positiv till donation råder det brist på organ. En anledning är att medelåldern för avlidna donatorer har stigit, i dag ligger den på 50-55 år.

- Antalet medicinskt och åldersmässigt lämpliga donatorer har minskat. Det beror bland annat på större uppmärksamhet och behandling av för högt blodtryck.

- Säkrare bilar med bilbälten och krockkuddar liksom ökad användning av cykelhjälm innebär att färre människor drabbas av skallskador, säger Margareta Linder.

Om det finns dokumenterat att den avlidne vill donera organ tar läkarna ställning till om detta är medicinskt möjligt. Transplantationslagen innebär att man anses vara positiv till donation om inget annat sagts. De anhöriga har dock vetorätt i frågan om den avlidne varken sagt ja eller nej.

Enligt Vårdbarometern har mer än hälften av svenskarna inte informerat någon om sin vilja, varken Donationsregistret eller en närstående.

Margareta Linder tror att patienterna går miste om livsviktiga organ just därför.

- Det är viktigt att tala med sina anhöriga om hur man vill ha det. När stunden är inne tvingas de annars gissa huruvida du var för donation eller inte, säger Margareta Linder.

Bristen på organ gör att läkarna hela tiden förflyttar gränserna, menar hon. I dag accepteras till exempel allt äldre donatorer. För några år sedan transplanterades inte hjärtan från personer äldre än 55. Numera sträcker man sig upp till 60 år.

Vid njurtransplantation med levande donatorer har organen enbart kommit från en nära anhörig eller vän till mottagaren tidigare. I år har den första transplantationen utförts där den levande givaren inte känner mottagaren.

Inom läkarkåren diskuteras också ersättning till den som donerar. Betalning i form av pengar är förbjudet enligt lag och i stället talas det om kompensation i form av till exempel ett livslångt frikort inom sjukvården.

- Även ekonomisk ersättning diskuteras men jag tycker att man ska vara väldigt försiktig med att dra in pengar. Donation är en kärlekshandling, säger Margareta Linder.

MARIA BIAMONT

Mer läsning

Annons