Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Oreda" upprör facken

Annons

- De fackliga organisationerna har en längre tid känt en uppgivenhet visavi arbetsgivaren kommunen. Det händer saker än här än där i förvaltningarna utan samordning. Det är omorganisationer hit och dit utan att någon tycks ha ett helhetsgrepp. Det en förvaltning gör kan drabba en annan hårt och i slutändan är det personalen som får sitta emellan, uppger Ulrika Belin.

- Den här oredan gör mig alldeles matt, säger hon.

Resultatet av oredan är att personalen känner ett utanförskap med minskade möjligheter till delaktighet och inflytande över sin egen arbetssituation. De vet inte vad som händer eller vad som är på gång.

- Och vi fackliga företrädare har ingen chans att hänga med i svängarna. Vi ska ju vara steget före för att bland annat kunna kräva konsekvensanalyser eller förhandlingar men plötsligt har saker och ting bara beslutats, säger Ulrika Belin.

- I förlängningen innebär den brist på vi-känsla i kommunen som uppstått genom oredan att utvecklings- och förbättringsarbete i kommunen hämmas. Och det i sin tur medför merkostnader för kommunen, tror Ulrika Belin.

Det är många samverkande faktorer som gjort att det blivit så här, tror hon. Det är i grunden kommundirektören Torkel Birgersson som ska ha det övergripande perspektivet och se till att alla kuggar går i varandra så att den kommunala verksamheten går gnisselfritt.

- Men han får vare sig rätt verktyg eller praktiskt möjlighet att klara det. Min känsla är att han hela tiden får springa runt och sopa efter förvaltningar som inte klarar sin del av uppgiften, säger Ulrika Belin.

I slutet på maj, när kommunens budget presenterades i den centrala samverkansgruppen där facken ingår, fick de nog.

I ett mycket skarpt formulerat brev till kommunalrådet Jonny Gahnshag kräver de fackliga organisationerna Kommunal, Lärarförbundet, Vårdförbundet, SKTF och Sacoförbunden att skyndsamt att få en nulägesanalys och en konsekvensbeskrivning om alla förslag på omorganisationer som är på gång de kommande åren.

Om och när facken kan få en sådan är inte klart. Men vid mötet utlovade Jonny Gahnshag att efter sommaren inbjuda facken till ett möte med kommunens politiska ledningen och de ledande tjänstemännen. Då ska ledarskap och kommunikationsfrågor diskuteras.

Tidningen har utan att lyckas sökt Jonny Gahnshag för en kommentar av den fackliga kritiken.

KATARINA RUDBECK

Mer läsning

Annons