Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ordningsvakter i eld och lågor

Annons

På så sätt får vi bara hit dem som är mest intresserade och verkligen vill göra utbildningen, säger Lars-Göran Jansson, polisinspektör och utbildningsledare.

I kursen ingår testmoment av det mesta som kan hända en ordningsvakt i tjänsten.

I går var gruppen vid räddningstjänstens övningsområde i Bysjön där de fick lära sig hur de ska agera vid brand i ett rum, hur en hårspraysflaska eller gasol kan explodera, att släcka med pulversläckare samt vad man gör om en människa brinner.

Thomaz Hardingz, 27, utflyttad gotlänning bosatt i Borlänge är en av eleverna.

- Jag jobbar som väktare på Securitas och ser det här som en vidareutbildning och en chans att tjäna extra pengar. Vi har lärt oss mycket som kan vara bra att veta även utanför jobbet. Jag tänker då främst på brand- och sjukvårdsutbildningen, säger Thomaz.

Många tror att det är i stort sett samma sak att vara väktare åt ett bevakningsföretag som att vara ordningsvakt. Men det är två helt skilda jobb. Lars-Göran Jansson berättar:

- En ordningsvakt är polisens förlängda arm. De har polisiära uppgifter om än inom vissa begränsade områden. De ska också bidra till att upprätthålla lag och ordning. En väktares uppgift är bara att skydda objekt.

Hur blir man ordningsvakt?

- För att bli ordningsvakt prövas du hela tiden. Du får till exempel aldrig vara dömd för någonting, du måste klara den här utbildningen på 75 timmar, och utöver det genomgå fortbildning en gång om året. När du klarat allt detta får du söka ett förordnande, en sorts licens, och den gäller då bara inom det län där du är verksam, säger Lars-Göran Jansson.

Målsättningen vid nyrekryteringen av ordningsvakter är precis som inom polisen, att alla samhällsgrupper ska finnas representerade.

- Vi vill ha en blandad styrka och ser gärna att både tjejer och killar söker, både människor med svensk bakgrund och invandrare. Det enda kravet är att man är mellan 20 och 65 år, säger Jansson. I år har de också lyckats med den målsättningen.

Anna Lindström från Falun är en av tjejerna som går utbildningen. Hon är i dag väktare och satsar på att vidareutbilda sig.

- Det är kul att kunna jobba med något annat också, säger hon.

Hur tycker du brandutbildningen har gått?

- Det har gått bra. Jag har fått liknande utbildning förut, så det är mest repetition, men det är bra att repetera sådana här saker.

Mido Kurtovic från Hedemora går också utbildningen.

- Jag är nyinflyttad och jobbar just nu i Falun som värd. Därför tycker jag det är bra att få utbildning som ordningsvakt, på så sätt kan jag tjäna lite extra pengar, säger han.

RONNIE CARLSSON

Mer läsning

Annons