Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ordning i Sundborn

Annons

Detaljplanerna i Sundbornsbyn är från 60-talet och speglar den tidens anda. Då skulle allt gammalt rivas och nytt byggas.

Men så ser man inte på saken i dag då gamla kulturvärden i stället ska värnas. Och miljön i Sundbornsbyn anses särskilt värdefull att bevara. Men det har politikerna i dag svårt att göra om någon vill följa de gamla gällande detaljplanerna.

- Vi har svårt att ställa krav på utformning och placering av nybyggen, säger byggnadsnämndens ordförande Runo Nilsson.

De gamla planerna gör också att det finns verksamheter i byn som enligt dem i dag är olagliga. Det handlar exempelvis om en del butiker och smedjan.

- Men det är ju egentligen sådan verksamhet som passar i ett så stort turistmål som Sundbornsbyn är i dag, säger Runo Nilsson.

Men dessa verksamheter kan inte byggas ut på grund av att de är olagliga. Folk kan inte heller bygga om gårdshus till uthyrningsrum för turister och allt detta lägger en hemsko över utvecklingen.

De gamla planerna ger också näring till grannträtor där grannar försöker stoppa sådant som de ogillar i sin närhet. Och det har varit gott om segdragna tvister och överklagningar om sådant som byggnadsnämnden velat släppa fram trots att det inneburit avsteg från detaljplanerna.

- I dag är det egentligen en enda röra alltihop, säger Runo Nilsson.

Men nu ska det bli ordning och reda i byn. Stadsbyggnadskontoret har fått i uppdrag att göra om detaljplanerna för området utmed Kyrkvägen-Carl Larssons väg och för Kartbacken.

- Och då kan vi bland annat legalisera sådant som rent formellt är olagligt i dag och därigenom skapa utvecklingsmöjligheter för byn, säger Runo Nilsson.

KATARINA RUDBECK

Mer läsning

Annons