Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ordning i leden

Annons

Friluftsfrämjandet och den 25-årsjubilerande snöskoterklubben har i samarbete med IFK Mockfjärd, Gagnefs IF och IK Segro gett ut en ny skid- och skoterledskarta för Gagnefs kommun.

På kartan finns de fem organisationernas skidspår, såväl elljusspår som långfärdsspår, utmärkta. Även skidspåren i Gyllbergen, som kan nås via spår från Björkastugan och Prästbodarna, är markerade på kartan.

Skoterlederna är uppdelade i två klasser.

-Totalt har vi ett 20-tal mil uppmärkta skoterleder, men vi prioriterar skötseln av tio till tolv mil leder. De senaste årens snöförhållanden har inneburit att lederna kräver en hel del skötsel och eftersom slasningen, prepareringen, är arbets- och kostnadskrävande prioriterar vi de mest frekventerade, berättar Egon Nyman.

Kartan omfattar också rikligt med information om organisationerna bakom kartan och deras övriga verksamhet samt om allemansrätt, allemansvett, mat- och fikaställen, restauranger, övernattningsmöjligheter och inte minst råd, tips och regler för skoteråkning.

-Vi arbetar för skoterkörning under ordnade former, att alla ska leva upp till det förtroende vi fått och slå vakt om den stora frihet vi har. Tyvärr är det ju så att alla skoterförare riskerar att drabbas om enstaka förare missköter sig, konstaterar Egon.

Han och klubben verkar för ett rikt aktivitetsutbud som ska ge deltagarna stora upplevelser utan att andra personer ska känna sig störda.

-Klubben har sökt och fått tillstånd att åka genom vissa fäbodar och attraktiva naturområden och gör det på ett sätt som ska förebygga och minimera olägenheter för andra människor som tycker om att vistas i naturen, förklarar han och tillägger att klubben sprider information om vikten av att respektera människors rätt till hemfrid och att inte köra över åkermark och planteringar.

Under de senaste åren har klubben haft omkring 200 medlemmar, men Egon ser självklart gärna att antalet ökar.

-Fler medlemmar ökar våra möjligheter att hålla lederna i gott skick och att ordna bra arrangemang.

- Våra leder är superduper och lockar besökare från bland annat Borlänge, Leksand och Ludvika. Men för att vi ska kunna fortsätta vårt hittills mycket framgångsrika arbete, som också omfattar förarutbildning, krävs det att skoteråkarna ställer upp för klubben, fastslår Egon Nyman, som lovordar samarbetet med Friluftsfrämjandet.

KENT OLSSON

Mer läsning

Annons