Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Ordning är bara för idioter, genier behärskar även kaos"

Annons

En förkastlig plundring försiggick på Stockholms "finare" gator på första maj, då anarkismens "Reclaim the streets" hade en demonstration - en fest som senare urartade och kom att bli miniatyrens "Göteborg 2001". Gatstenar kastades, butiker plundrades, demonstranter greps och våra poliser slogs med batong.

Denna demonstration har fått en rätt enad respons från de svenska medborgarna och jag håller med. Jag kan inte känna barmhärtighet över att någon tar lagen i egna händer på detta sätt.

Först och främst för att det är vi skattebetalare som får stå för skadeutgifterna. För det andra hamnar hela den anarkistiska ideologin i periferin, då den vanliga svensken tror att det är just det anarkismen står för - våld och individuella vinstintressen. Å andra sidan förstår jag hur den här aggressiviteten har uppkommit. Men då måste man gräva djupare i det svarta marknadsstyrda samhälle vi lever i.

Dessa engagerade ungdomar brinner för en ideologi som inte anses vara värd att ens diskuteras, deras demokratiska rätt att få sina åsikter hörda är lika med noll. Även ledarsidorna ignorerar den anarkistiska debatten. Alltså, är det inte svårt att förstå att en stor frustration växer fram inom den anarkistiska rörelsen. Resultatet blir "hellre negativ uppmärksamhet/publicitet än ingen alls" - och det har de lyckats med, på sätt och vis.

Anarkismen och andra alternativa vänstergrupper har inte anpassat sig till dagens Sverige. Deras ideologi står mer eller mindre och stampar på samma nivå som för tio, tjugo år sedan. Den bild som vi medborgare har av en anarkist är den typiska plakatvänstern med UFF-kläder som saboterar. Är detta den sanna bilden? Både ja och nej.

Jag är övertygad om att denna syn beror på den totala arrogans som vi visar när vi inte tillåter anarkisterna att få tycka och tänka.

Jag är säker på att om massmedia låter den politiska minoriteten få ta plats, kommer detta ge positiva följder, då kan exempelvis RTS medlemmar känna sig representerade och därmed finna andra vägar att förmedla sitt politiska budskap.

Jag försvarar inte RTS: s aktion i Stockholm på första maj. Dock finns det skillnader mellan mitt och majoritetens resonemang, då de flesta bromsar diskussionen genom att bara konstatera att aktörernas handling var fel, de bröt mot lagen! "End of discussion!"

Jag håller med om att RTS handlande var fel, men drar samtidigt slutsatsen att det råder en fruktansvärd odemokrati i samhället. Jag anser att samtliga politiska åsikter måste få möjlighet att komma fram så länge de mänskliga rättigheterna inte kränks. Det är inte förrän vi har en nyanserad debatt i media som vi har uppnått demokrati. Anarkismen som politisk ideologi måste tillåtas i den dagliga samhällsdebatten.

Mer läsning

Annons