Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ordkrig om frigivna vårdarbetare

Annons

Libyen och Bulgarien utväxlar beska depescher om de sex vårdanställda som i åtta och ett halvt år satt fängslade för att ha hivsmittat barn i den libyska sjukvården.

Libyen har formellt protesterat mot att de sex benådades och frigavs så fort de flyttats över till Bulgarien, men Bulgariens regering avfärdar protesten. Libyen hävdar att Bulgarien bröt mot överenskommelsen om utlämning, men riksåklagaren i Sofia anser att det inte fanns några som helst hinder mot att benåda dem.

De sex _ fem bulgariska sjuksköterskor och en palestinsk läkare, som numer är bulgarisk medborgare _ dömdes till döden i Libyen sedan de befunnits skyldiga till att medvetet ha låtit 438 barn hivsmittas. Försvaret har hävdat att det snarare var kvalitetsbrister i vården, i klartext dålig hygien, som ledde till tragedin.

Att de sex dömda lämnades ut till Bulgarien bottnade i förhandlingar som pågått en tid mellan Libyen och EU och en överenskommelse som ska garantera att de barn som lever får behandling och att anhöriga till barnen får kompensation.

Libyen har genom förhandlingarna också fått löfte om positiv behandling av EU; Frankrike lovar Libyen hjälp med civil kärnkraft för att avsalta havsvatten samtidigt som franska företag släpps in på den libyska energimarknaden. Franska och libyska företag ska gemensamt leta efter uran nära gränsen till Niger, meddelade den franske presidenten Nicolas Sarkozy som var på besök i Tripoli.

Bulgarien fick motta den diplomatiska protesten från Libyen samtidigt som överenskommelserna med Frankrike kungjordes i onsdags kväll.

De sex benådade har läkarundersökts på ett bulgariskt militärsjukhus Alla sex upplevs lida av stressymtom med upphov i den långa och ovissa tiden i dödscell i Libyen.

TT

Mer läsning

Annons