Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ordinerar körsång

Annons

Dagens arbetsmarknad ser inte riktigt ut som förr. Det är ingen självklarhet att skaffa ett fast jobb, än mindre att behålla det livet ut. Nu efterfrågas flexibilitet, och att byta jobb mellan olika branscher är inte ovanligt. Enmansföretagaren Peter Hagland är ett tydligt exempel på detta. Han är frilansande läkare och sångare - i ett och samma företag.

Det blev lite problematiskt att få f-skattesedeln. Men inte på grund av kombinationen. Hagland Culture & Care Consulting - HCCC, utför på uppdrag både läkartjänster och skönsång, men Skatteverket såg mer rollen som den fristående läkaren problematisk. Allt löste sig emellertid, och den enskilda firman är nu etablerad.

- Det känns spännande, säger Peter Hagland. Företaget är ju ett experiment.

Det har alltid känts självklart för Peter att bli läkare, men sången har alltid också funnits med. När han började läsa kulturvetarlinjen vid Uppsala universitet, fortsatte han med sånglektioner och insåg även efter att han gått vidare till läkarutbildningen att musiken var lika viktig. Peter kom då med i Orphei Drängar, en av Sveriges främsta manskörer.

I dag är han färdig legitimerad läkare, samtidigt som han söker till Operahögskolan i Stockholm.

- Jag vill göra allt, förklarar Peter. Och många har svårt att förstå mitt dubbla val.

Kanske är sången den rätta medicinen, och Peters företag en fullträff.

- Om folk sjöng mer i kör, skulle kanske fler må bättre, menar Peter. Och på sikt ser jag möjligheten att direkt kombinera sången med medicinen. Ett forskningsprojekt visade till exempel att manskörssång är lika ansträngande som att springa.

- Jag minns speciellt ett tillfälle från min tid på cancerkliniken i Uppsala, fortsätter han. En dödssjuk kvinna låg på sina sista timmar på avdelningen där jag jobbade. Då frågade hennes make om han inte kunde få spela klassisk musik, vilket vi självklart tilllät. Under detta dog kvinnan, men jag glömmer aldrig det lugn som följde. Så vill jag jobba.

Peter är den utmärkta hälsokonsulten för den slitna musikern. Men också musikern som förstår betydelsen av att sjunga med kroppen. Hagland Culture & Care Consulting har samlat allt under samma tak och Peter ser inga problem med att hinna med allt han vill.

- Jag brukar säga att livet är långt, och jag är kort, förklarar han. Och som tenor är han inte ensam mångsysslare:

- Pavarotti började som bagare, avslutar Peter.

JENS NORBERG

Mer läsning

Annons