Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Orden växer ur tystnaden

Annons

- Det är väl okej om jag har den här framme om några tankar skulle dyka upp?

Solveig plockar upp en anteckningsbok ur sin handväska. Inspirationen kan tydligen komma när som helst och då är det bra att ha papper och penna till hands.

-Men författande är till 80 procent transpiration och bara 20 procent inspiration, som någon klok person har sagt, säger Solveig Berqvist-Larsson.

En människa som genomgår en traumatisk händelse kan förlora sig själv. Skrivandet är ett sätt att förstärka sin identitet, att göra det egna jaget tydligt genom att skriva ner sina tankar och känslor, enligt Solveig.

- Och i den processen kan du upptäcka något gudomligt som går bortom det du visste om dig själv.

Men allt är inte ord. Det är i tystnaden som Solveig finner de känslor hon skriver om.

-Jag blir lätt distraherad. Jag behöver gå in i den där tysta bubblan för att kunna gestalta olika situationer, säger hon.

Ofta känner hon den starkaste gemenskapen med en annan människa när de är tysta tillsammans.

-Ibland gömmer vi oss bakom orden. I tystnaden kan jag känna att vi människor är ganska lika, att vi bär på en större längtan än att bara konsumera prylar.

Solveig Bergqvist-Larsson har gett ut böckerna Låtsasmorsa och Skolbränd. Båda är skönlitterära berättelser. Den första handlar om moderskap och den andra om utbrändhet som lärare. För närvarande skriver hon på en bok om en medelålders kvinna som börjar måla.

-Den handlar om hur huvudpersonen söker en identitet i sitt skapande som inte är avhängig hennes man och de fördomar hon stöter på, berättar Solveig Bergqvist-Larsson.

STAFFAN WESTERLUND

Mer läsning

Annons