Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Orättvis bild av Thailändsla fängelser"

Annons

Allmänheten förknippar ambassaden med pass och visering - eller när man har råkat illa ut. De senaste åren har ett halvdussin svenskar åkt fast för narkotikainnehav i landet där straffen är oerhört långa, upp emot 50 år. Nyligen återinfördes dödsstraffet.
– Och det berättar de för turisterna på planen, strax innan landning.

Grannlandet Burma, som Jan-Axel Nordlander var sidoackrediterad ambassadör i, är världens största producent av heroin. Den som döms till fängelse blir oftast överförd till svenska fängelser.
Förr fick man inte korta straffen, men nu har man börjat med villkorlig frigivning. Problemet är de som dömdes innan överenskommelsen.
– Man kan prova att ge dem nåd, men thailändarna gillar inte det. Om vi börjar upphäva deras straff kan de få för sig att alla fångar måste stanna.
Jan Axel Nordlander anser att bilden av thailändska fängelser som spridits är orättvis.
– Visst är de materiela villkoren sämre än i Sverige, men atmosfären är bättre. Det förekommer inte våld på samma sätt. Men har man inga pengar får man bara soppa och ris. Vill man ha liggunderlag och bättre mat, får anhöriga skicka pengar.
Andra uppgifter för ambassadören är att hjälpa till med visering. Men det brukar inte vara något problem – de allra flesta får visum.

Människohandeln är mer ett internt problem. Människor kommer från ännu fattigare länder till Bangkok eller säljs vidare. Det handlar inte bara om prostitution, utan även om barnarbete och organhandel.
– Vi har försökt stödja Thailand för att se till att ingen människohandel når Sverige.
Men Jan Axel Nordlander är medveten om att lagarna kan sätta käppar i hjulet för vissa. Ett exempel är Jenny Olsson-McDonald, som NLT skrev om den 11 augusti.
Trots att hon har man och barn i Australien, måste hon åka hem till Sverige för att söka om visum.
– Min personliga åsikt är att det är orimligt att kräva att någon ska lämna landet för att söka visum. Det är en bra grundregel för att slippa människohandel, men det måste finnas en ventil. Det är bara fånerier om de har barn tillsammans.

ANDREAS EMANUELSSON

Mer läsning

Annons