Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Orättfärdig handling helt utan motstycke

Annons

Då man ser till besluten förefaller inte ekonomin ligga i främsta rummet utan partipolitik och en tyvärr cementerad sådan. Beskeden från politikerna har ofta gått i motsatt riktning, nästan timme för timme. Avesta förlorar dagkirurgin, något som under alla år lyfts fram som ett föredöme för länet.

Avesta lasarett har under de senaste åren haft en egen mycket ambitiös ledning under Olle Björklund. En utomordentlig duktig ledare, som trots stora, oftast omänskliga krav från det helt centralstyrda landstinget lyckats hålla en budget i balans.

Vad ger man här för signaler till dem som är kvar i verksamheten och våra väljare? Jo, att de som bedriver en framgångsrik och kompetent verksamhet läggs ner och att det inte lönar sig att vara lojal mot landstingsledningen och hålla sin budget.

Trots att man inte lyckats med sin ekonomi och dessutom har en sviktande verksamhet, premieras man som i exemplet Ludvika, som nu på grund av att kanske kirurgin utvecklas där, har stor möjlighet att behålla narkosläkare.

Yrkesgruppen kanske till och med måste fördubblas. Avesta lasarett förlorar sannolikt sin narkosläkare. Okunskapen lyser igenom då man inte förstår att man i avsaknad av narkosläkare lägger ned akut invärtesmedicin 24 timmar per dygn! Och vad sparar man på denna rokad? Sparar gör man nog mest genom att flytta Ludvikas dagkirurgi till Avesta. Annars sätts den sista spiken i kistan.

Eventuellt samarbete med Västmanland är ej realistiskt, eftersom eftergifter i den frågan innebär att politiker och tjänstemän sågar av den gren de sitter på. Frågan är också givetvis dödfödd så länge landet har kvar landstingen som institution, något som skapades för cirka 150 år sedan i det gamla feodalsamhället.

Det är dags att förändra detta i grunden om vi ska få ordning på svensk sjukvård. Överallt synes landstingen vara för små för att klara sin ekonomi. Den är för dyr och måste drivas i nationell regi enligt vår och läkarförbundets mening. Har våra landstingspolitiker någon kontakt i denna fråga med länets riksdagspolitiker?

Det är landstinget som inte klarat ekonomin och då är det landstinget och inte fruktbara verksamheter som ska betala. Den negativa spiralen kan aldrig vändas om inget radikalt görs. Gå för Guds skull i ärlighetens namn ut och säg till medborgarna att på grund av dålig ekonomi kan vi inte behålla kvalitén i landstingets sjukvård. Den är ju redan försämrad.

All personal inom vården är inte robotar som bara kan gasas på i och med nedskärningar. Vi är också människor!

Det som nu sker är en våldsam orättfärdig handling utan motstycke i vårt landstings historia.

JAN ULFBERG

Mer läsning

Annons