Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Optimism på Dahlandergymnasiet

Annons

Att eleverna trivs på det lilla gymnasiet i Säter visas även av en enkätundersökning som gjorts bland elever på gymnasieskolorna i Borlänge och Säter, som sorterar under den gemensamma gymnasienämnden för de två kommunerna.

Skolans rektor Göran Lindström tar fram ett diagram och visar att på 14 av 15 områden ligger Dahlandergymnasiet över snittet för gymnasieskolorna i Borlänge.

På en punkt ligger betyget på över 4,5 på en femgradig skala för Dahlandergymnasiet, punkten samma möjligheter kön och på 4,5 för samma bemötande kön.

- Idag finns cirka 180 elever på skolan, plus ett 30-tal på individuella programmet, berättar skolans rektor.

En nyhet för det läsår som nu pågår är att eleverna som har moderna språk, tyska, spanska och franska, nu läser de på skolan och inte behöver åka till Borlänge för dessa studier.

Lärare i moderna språk är Solveig Bergqvist-Larsson.

På tisdagskvällen hölls ett andra öppet hus för intresserade som vill bekanta sig med skolan. Det stora öppet hus hölls i november, men nu gavs en chans för intresserade att i lite lugnare miljö bekanta sig med skolan.

Skolan har en egen läs-och skrivstudio och där fanns Pelle Lindblå, som jobbar halvtid som lärare på Dahlandergymnasiet och som konsult på den andra halva tiden.

Rebecca Arnberg från Borlänge satt i rummet vid Lindblå med en speciell utrustning på sig och såg ut som en pilot.

Hon testade sin läsförmåga med ett Eye Trace test. Hon hade på sig glasögon som med infraröd teknik följer pupillens rörelse. Signal förs över till en dator och sedan går det att på en dataskärm avläsa hur ögonen rör sig under läsning.

Det är en unik och avancerad utrustning och kompetens som finns i studion och med Pelle Lindblås närvaro. Här kan eleverna testa sig för att komma fram till bästa sättet att lära sig saker.

- Har man svårt att läsa är det problem att lära sig till exempel vad som står på 40 sidor i en bok om psykologi, säger Pelle Lindblå.

Så går han till en scanner och texten läses över till en dator och datorn läser upp texten och detta kan sedan laddas över till elevens mp3-spelare och eleven kan lyssna på texten.

Olika verksamhet pågick under kvällen, bland annat visade tre elever på omvårdnadsprogrammets årskurs två prov på massage, ett av skolans individuella val.

ROLAND BERG

Mer läsning

Annons