Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Optimism om forskarby

Annons

I går gästades projektet, ABB och STRI:s laboratorier av regeringens handläggare Lars Guldbrand och den statliga tillväxtdelegationens Martin Carlstein.

Inga pengar blev det men fina omdömen:

- Det är intressant att komma till Ludvika och se de resurser som finns. En god grund för forskning kring elkraft. Jag tar med mig mina intryck till regeringen, säger Lars Guldbrand som betonar att han som tjänsteman inte kan ha med sig några pengar.

Men han lovade att regeringen snart kommer att få frågan på sitt bord, och det rör sig om veckor. Han rapporterar till näringsminister Leif Pagrotsky (s) och hans statssekreterare i energifrågor, Claes Ånstrand.

I ett statligt sammanhang så handlar 8,7 miljoner om struntsummor. Staten har satsat fem miljarder under sju år på energiområdet.

- Mesta pengarna går via Vinnova och Energimyndigheten, men lite pengar finns det ändå hos regeringen, säger Guldbrand.

Magnus N Olofsson som är projektledare för Västerbergslagens forskarby understryker att det är viktigt att projektet får staten med i projektet:

- Dagens dialog gör att det känns positivt, säger Olofsson.

Riksdagsman Per Erik Granström (s) som också deltog i statens besök förklarar att han vill vara försiktig i sina uttalanden:

- Men lyckas vi få i gång projektet blir det oerhört betydelsefullt för forskningen och på sikt jobben i Ludvika. Hela samhället skulle må bra av detta. Utgångsläget är onekligen bra med alla högskolor och universitet från hela Norden och en del högskolor i övriga europa som är med säger Granström.

- Men tiden går så det är redan dags att flytta fram tidsplanen i projektet ett år, förklarar projektledaren Magnus N Olofsson.

Det betyder att målet 2006 med en fullfjädrad forskningsmiljö i en ändamålsenlig lokal som markering för projektets långsiktighet nu flyttats fram till 2007.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons