Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Optileks storsatsar

Annons

Investeringen betyder två nya arbetstillfällen inom företaget.

- För oss är detta en stor investering. Den är nödvändig för att vi ska kunna konkurrera på marknaden. Vi är det lilla nationella familjeägda företaget som konkurrerar med de stora multinationella drakarna i branschen, säger Åke Jansson, chef och ägare för Optileks.

Optileks har funnits sedan 1976 och flyttade från Leksand till Rättvik för åtta år sedan. Företaget har 14 anställda och omsätter varje år cirka 13 miljoner kronor.

- Vi receptslipar glasögonglas. Vi vidareförädlar glas och den nya anläggningen för ytbehandling av glas är nödvändig för att möta marknadens krav. Den anläggning vi har i dag har inte tillräcklig kapacitet.

- Det blir den största, enskilda investering vi har gjort och vi hade hoppats få visst ekonomiskt bidrag av länsstyrelsen i form av landsbygdsstöd, men vi fick avslag på ansökan. Vi måste därmed ta ett banklån i stället, berättar Åke Jansson.

Förra året gjorde Optileks två enskilda investeringar om totalt 1,2 miljoner kronor, en hårdbehandlingsanläggning och en tvättanläggning.

För den nya antireflexbehandlingsanläggningen räknar Åke Jansson med att företaget behöver nyanställa två personer.

- Det handlar om att överleva på marknaden.

Chefen på Optileks visar den tekniskt avancerade processen, högteknologiskt datastyrd. Varje glasögonglas går genom mellan 15 till 20 steg i processen som i vissa delar består av helt slutna linjer.

- Vi har framtidstro och vi vill existera här på landsbygden. Vi vill inte bli uppköpta för då är risken överhängande att vi blir nedlagda, säger Åke som åker till Milano nästa vecka för att titta på den nya ytbehandlingsanläggningen.

KATARINA CHAM

Mer läsning

Annons