Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Opsa Ruth tar priset

Annons

I många år har Opsa Ruth varit en av de drivande krafterna inom den mycket livaktiga hembygdsföreningen i Äppelbo. Sommarutställningarna i gammelgårdens Trossbod, hembygdsföreningens mycket uppskattade almanackor, en bok om Äppelbos industrihistoria, dokumentationer över soldatlivet inom Västerdals kompani, fäbodlivet, flottningen och mängder av andra ovärderliga tidsdokument har tillkommit genom Opsa Ruths idoga arbete med att bevara kunskapen om Äppelbos historia.

Att beskriva Opsa Ruth Nilsson som en levande uppslagsbok över bygden är alltså ingen överdrift.

- Det här hade jag inte väntat mig och när Ingvar Björk (kulturchefen) ringde så blev jag tvungen att sätta mig ned för mina ben började skaka, säger Opsa Ruth från hemmet i Torvallen.

Hon har nu hunnit fylla 82 år men har inga planer på att trappa ned sin kulturgärning.

- Det finns många oskriva blad om Äppelbos historia, säger hon.

Under den senaste tiden har hon ägnat mycket tid åt den kommande almanackan.

- Den handlar till stor del om den marsäckshandel som många Äppelbobor sysslade med i slutet av 1800-talet. Det var nasare som drog omkring med stora skinnsäckar på ryggen och sålde alla möjliga småsaker.

Så här lyder den officiella motiveringen till priset som delas ut i samband med kommunfullmäktiges sammanträde den 19 december:

"För hennes mångåriga arbete med att förmedla och levandegöra Äppelbos lokala historia. För djupgående kunskaper, för stor drivkraft och för ett trollbindande berättande.

Oavsett om det handlar om Äppelbos historia, dess dialekt, dräktskick, hembygdsgård, byar eller släkter så är hon den självklara källan till kunskap och hon har alltid varit redo att dela med sig av sitt vetande till alla och envar".

GÖRAN DANIELSON

Mer läsning

Annons