Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oppositionen vill stoppa Nigeriaval

Annons

En koalition av 18 oppositionspartier kräver att lördagens presidentval i Nigeria skjuts upp och att resultatet av förra lördagens val av delstatsparlament och guvernörer ogiltigförklaras på grund av utbrett fusk.

Koalitionen, inklusive de två största partierna som utmanar den nuvarande regeringen, förkastar valresultatet som var en jordskredsseger för regeringspartiet Folkets demokratiska parti (PDP). De kräver att hela valorganisationen görs om fullständigt innan det kan bli fråga om ett presidentval.

Oppositionen med den muslimske exdiktatorn och förre generalen Muhammadu Buhari och vicepresidenten Atiku Abubakar i spetsen uppmanar det nigerianska folket att "med icke-våldsmetoder protestera mot de bluffval som hittills hållits".

Den kräver också att generalförsamlingen omedelbart sammanträder och klart deklarerar att valen varit olagliga.

Människorättsorganisationen Human Rights Watch (HRW) dömer också ut förra lördagens val av delstatsparlament och guvernörer.

Minst 21 människor dödades i samband med delstatsvalen i lördags. Utegångsförbud infördes i minst sex delstater.

Kampen om vem som ska efterträda president Olusegun Obasanjo, som suttit sina maximala åtta år, hårdnade på tisdagen när valkommissionen fastslog att vicepresidenten Atiku Abubakar får ställa upp i presidentvalet.

TT

Mer läsning

Annons