Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oppositionen vill sparka jävig bolagsordförande

Annons

Orsabostäders lekmannarevisorer medger att ordföranden Olof Herko var jävig när han och hans styrelse gav bolagets vd delegation att förvärva aktier i Dalagatan 1 för 200 000 kronor. En affär som är genomförd.

Olof Herko sitter nämligen också i styrelsen för Sågbladets ekonomiska förening, huvudägare av bolaget Dalagatan 1.

Därför bör kommunen tillsätta en ny ordförande i Orsabostäder AB, kräver moderaterna i en motion till kommunfullmäktige.

Moderaterna vill dessutom ha lekmannarevisorerna ersatta, eftersom de inte har kontrollerat att de beslut som styrelsen tar inte strider mot de bestämmelser som reglerar bolagets verksamhet.

Dalagatan 1 har blivit en surdeg för kommunens majoritetspartier, som drev igenom att kommunen skulle ställa upp med åtta miljoner kronor i borgen som för egen skuld för det privatägda fastighetsbolaget.

Beslutet togs i fullmäktige för att rädda bolaget från den konkurs som ansågs oundviklig om inte lånen kunde läggas om med hjälp av borgensåtagandet.

Vad som stör främst moderaterna är de beslut kring Dalagatan 1 som fattats vid sidan om offentligheten.

I en interpellation som ställdes till kommunalrådet, Ann Beskow (s), i god tid inför mars månads kommunfullmäktige ville partiet få veta var det beslut fattades som innebar att turismutbildningen Scott förskotterade flera års lokalhyra till Dalagatan 1. Hennes svar dröjer till den 24 maj.

Det finns även andra frågetecken kring relationerna Orsa kommun-Dalagatan 1. Hur kunde till exempel telecallföretaget Educera få sin hyra sponsrad av kommunens näringslivskontor?

LARS-ERIK KLOCKAR

Mer läsning

Annons