Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oppositionen varnar för statskupp

Annons

Ukrainas president har upplöst parlamentet inför nyval den 27 maj. Men parlamentet kallar valbeslutet en gryende statskupp och vägrar anslå pengar.

Nu finns risk för utdraget konstitutionellt dödläge i Kiev.

President Viktor Jusjtjenko sade i ett tv-tal i går kväll att det är hans plikt att upplösa parlamentet på grund av den "författningsstridiga" verksamhet som förekommit. Han försäkrade att rikets verksamhet "är under kontroll". I morse trädde beslutet i kraft.

Men det rasande svaret från den folkvalda församlingen tyder snarare på en konstitutionell krisspiral. Parlamentet kallar Jusjtjenkos dekret för "ett steg mot statskupp", vägrar släppa till pengar till nyvalet och röstade även för att sparka landets valkommission.

Redan på måndagskvällen talades om att striden skulle hamna i Högsta domstolen, där mycket av dramatiken efter "den orange revolutionen" 2004 utspelade sig. Om det blir så nu igen kan det dröja månader innan det fastställs vem som har rätt _ och valdatumet den 27 maj blir orealistiskt.

Huvudkontrahenterna, Jusjtjenko och 2004 års store förlorare Viktor Janukovytj, hade tidigare på måndagen varit med om sju timmars resultatlösa förhandlingar. Presidenten anklagade sin rival Janukovytj, numera premiärminister, för att försöka bredda sin maktbas i strid med författningen och för att fatta olagliga beslut.

Den fortsatta konflikten mellan den provästlige Jusjtjenko och den ryssvänlige Janukovytj ställs nu åter på sin spets. Jusjtjenko, som sett sitt stöd i parlamentet minska steg för steg, hävdar att Janukovytj lockar över parlamentsledamöter på sin sida med olagliga metoder.

Efter den orange revolutionen 2004 kunde Jusjtjenko styra in den före detta Sovjetrepubliken på en västvänlig politisk linje. Ukraina började närma sig både EU och Nato, medan de traditionella nära kontakterna med Ryssland försämrades.

Men uteblivna ekonomiska förbättringar, och slitningar inom den regerande koalitionen, ledde till gradvis ökad besvikelse med Jusjtjenko. I förra årets parlamentsval slog Janukovytj tillbaka och fick en majoritet av parlamentets ledamöter bakom sig. Den majoriteten har undan för undan stärkts genom att enskilda ledamöter bytt sida.

Ironiskt nog tyder opinionsmätningar på att Janukovytjs Regionernas parti skulle segra i ett nyval, närmast före förra premiärministern Julia Tymosjenkos block. President Jusjtjenkos Vårt Ukraina ligger trea, långt efter de båda andra.

Den spektakulära Tymosjenko framträdde på måndagskvällen åter på Självständighetstorget, fokus för den orange revolutionen och senast fyllt med demonstrantmassor den gångna helgen. Hon bad anhängarna att strunta i parlamentets krumbukter.

TT

Mer läsning

Annons