Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oppositionen nobbar

Annons

När frågan om ändring av kommunens allmäna reglemente om att inrätta andre vice ordförandeposter togs upp vid tisdagens möte i kommunstyrelsens arbetsutskott, motsatte sig oppositionen detta.

Förslaget ska upp till kommunfullmäktige för avgörande.

Inrättandet av andre vice ordförandeposter, och även vissa justeringar av årsarvoden för förtroendevalda, innebär ökade kostnader för kommunen. En justering av siffrorna hade skett till arbetsutskottets möte och den siffra som nu anges i kostnadsökning är 311000 kronor.

-Vår uppfattning är att det inte heller blir så mycket då vi slipper en del andra arvoden, säger kommunalrådet Abbe Ronsten (s).

Både han och kommunstyrelsens förste vice ordförande Lotta Bergstrand (fp) anser att inrättande av andre vice ordförandeposterna innebär klara fördelar. Insynen för oppositionen ökar och därmed stärks demokratin.

Oppositionen anser att det även i fortsättningen räcker med ordförande och förste vice ordförande i nämnder och styrelser, som det varit hittills, men vill diskutera någon form av insynsplats i kommunstyrelsen.

-Insyn har vi haft med gamla organisationen och där oppositionen fått besätta vice ordförandeposten, säger Tommy Andersson (m).

Nu har majoriteten även samtliga vice ordförandeposter.

En ny arvodering är redan klar då Lotta Bergstrand (fp) fått ordförandeposten i näringslivsutskottet med tio procents arvode av kommunalrådsarvodet. Tidigare har kommunalrådet även varit ordförande i näringslivsutskottet och ersättningen har ingått i kommunalrådsarvodet.

Tommy Andersson (m) yrkade i arbetsutskottet på att arvodet för ordföranden i näringslivsutskottet ska tas från kommunalrådets arvode, att detta minskas med tio procent, men fick inte gehör för förslaget.

- Att vi nu lagt tio procents arvode på näringslivsutskottet är för att vi politiker ska kunna lägga mer tid på näringslivsarbetet. Jag ska inte engagera mig mindre i näringslivsarbetet, utan åtgärderna innebär en ambitionshöjning, säger Abbe Ronsten.

En ändring som föreslås är att antalet ledamöter i kulturnämnden höjs från fem till sju, vilket det var enighet om i arbetsutskottet.

ROLAND BERG

Mer läsning

Annons