Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Öppnar vägen för storbolagen

Annons

Enligt den utredning som ekonomikontoret gjort kan Falun sälja sina aktier i DalaKraft. Men enligt avtalen är man skyldig att först erbjuda övriga delägare att köpa. Men det är inte de 20 miljonerna kronor som aktierna kostade som gäller utan marknadspris. Vad det är i dag går inte att säga utan en värdering.

- Men de är naturligtvis värda mer än 20 miljoner, säger Per Möller.

Frågan är då om priset kommer att ligga på en nivå som övriga delägare har råd med. Om inte ligger vägen öppen för något storbolag att gå in och köpa och då lever DalaKraft farligt och kan förlora det mesta av den lokala kontrollen.

- Det finns nog många stora bolag som är sugna på den här karamellen, säger Per Möller.

Att det skulle kunna bli en majoritet i Falun för att dra sig ur DalaKraft kom som en total nyhet för Per Möller. Och den gör honom djupt bekymrad.

- Det här känns väldigt tråkigt för ansatsen var ju att vi skulle hålla ihop det här i Dalarna. Och vi behövs som motvikt i konkurrenshänseende till de stora bolagen, säger han.

Den droppe som fick Falupolitiker att ilskan till, den krävda betalningen för ett faktureringssystem man inte vill ha, vill inte Per Möller kommentera.

- Vi är ju inte klara med de här diskussionerna ännu. Det finns massor av lösningar på det här, säger han.

KATARINA RUDBECK

Mer läsning

Annons