Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Öppnar för bygge av bostäder i Stjärnsund

Annons

Stjärnsund är den enda orten i Hedemora kommun som växer i antalet medborgare. Men med brist på både bostäder och tomter kan inflyttare hindras. Därför har miljö- och byggförvaltningen tagit fram fyra områden som kan vara lämpliga för bostäder och mindre industrier.

Det finns önskemål från många Stjärnsundsbor att kommunen ska ordna möjligheter till bostadsbyggande, vilket kom fram vid ett offentligt möte i Stjärnsund där de olika områdena diskuterades.

Vid Klacklandet kan åtta till tio tomter bli aktuella och där kan ett relativt fritt byggnadssätt tillåtas.

Med utsikt över Sörbosjön centralt beläget nära idrottsplan, finns plats för cirka fyra tomter.

- Eftersom området ligger i den gamla delen av Stjärnsund finns bestämmelser som ställer krav på bebyggelsens utseende och placering, säger Karl-Erik Pettersson, miljö- och byggnämndens ordförande.

Det tredje området är vid Sandvika vid Grycken.

- Här finns utrymme för företag att etablera sig. Det passar bra eftersom det finns några äldre industribyggnader, bland annat den gamla sågen, säger Karl-Erik Pettersson.

Cirka åtta tomter för bostäder är också möjliga.

Det sista området sträcker sig längs Grycken mellan Folkets hus och Klarängarna.

- Det är en stor plats med utrymme för många tomter. Enligt en gammal detaljplan passar det här området bra för fritidsbebyggelse, men nu blir det fritt bebyggelsesätt, säger Karl-Erik Pettersson.

De fyra områdena som har en total yta på 29 hektar ägs i dagsläget av Svea skog. Serviceutskottet har nu fått i uppdrag att inleda förhandlingar om att köpa marken.

- Kommunen har hittills inte mött några hinder till att köpet ska kunna genomföras, säger Karl-Erik Pettersson.

MARLENE ANDERSSON

Mer läsning

Annons