Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Öppnade eget i butiken

Annons

Betyder det här att du startat eget och blivit fiskhandlare på riktigt?

- Ja, jag gillar fisk och det här är det enda jag kan. Så vad skulle jag göra när firman jag jobbade åt försvann?

Vad tänker du då locka kunderna med mer än färsk fisk?

- Mina egna specialiteter i form av såser, röror, patéer och så suchi förstås. Jag vill lära folk pröva på något nytt och visa att det finns annat än romsås.

Hur länge har du arbetat med fisk?

- Jag började här som anställd för elva år sedan och är nu tillbaka vid samma disk som min egen.

Tvekade du då aldrig att starta eget i en så mansdominerad bransch?

- Med alternativ som arbetslöshet eller att byta jobb var det inte mycket att fundera över.

Hur lagar du då själv helst din fisk?

- På enklast tänkbara sätt. Helstekt i ugnen, serverad med salt smält smör och riven pepparrot, potatis, gröna ärtor och sparris.

Vilka fisksorter passar till den här rätten?

- Det går bra med piggvar, slätvar, rödspätta och rödtunga. Men fisken bör väga runt ett kilo för att bli bra och räcka till ett par, kanske tre personer.

Hur går du till väga vid tillagningen?

- Jag tar bort gälarna, lägger fisken helt naturell på mage på en plåt och sätter in den i ugnen i 100 grader i en timme.

Är du lika mycket fiskare som fiskhandlare?

- Jag fiskar gärna på fritiden uppe i Älvdalen, men har ingen fiskelycka. Braxen på ett halvt kilo är min rekordfångst, och harrarna på ett par hekto utgör ädelfiskrekordet.

Vad vill du just nu helst av allt förmedla till läsarna?

- Ät mer fisk, så håller du dig frisk!

PIA PERSSON

Mer läsning

Annons