Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Öppna Södra Mariegatan för trafik igen"

Annons

Den borgerlig oppositionen vill att Södra Mariegatan ska öppnas för trafik omedelbart.

- Vi var emot förslaget redan från början och ville att man i stället skulle pröva att öppna andra gator för att sprida trafiken. Nu har det kommit in så mycket klagomål att vi tycker att det är värt att ta upp frågan, säger oppositionsråd Mikael Rosén (m).

Det är i en motion till fullmäktige som moderaterna, folkpartiet, kristdemokraterna, falupartiet och spi föreslår att Södra Mariegatan omedelbart ska öppnas för trafik.

De vill också utreda möjligheterna att sprida trafiken i området genom att öppna nu stängda vägar, ett exempel skulle vara att öppna Tegelvägen-Åsgatan för biltrafik i ena riktningen.

Bakgrunden till motionen är de klagomål som stängningen lett till. Bland annat har boende på Linnévägen, Hagagatan och Norra Järnvägsgatan drabbats av ökad trafik. Affärerna i de berörda områdena har också fått minskad försäljning eftersom kunderna har svårare att ta sig till butikerna. Buskörning på den avstängda Tegelvägen i Östanfors uppges också ha ökat rejält.

I motionen görs en uppskattning att stängningen lett till att tusen bilister per dag tvingas köra ett par kilometer extra jämfört med tidigare, vilket ökar avgasutsläppen markant.

Orsaken bakom beslutet att stänga av Södra Mariegatan var att situationen ansågs oacceptabel både ur trafiksäkerhets- och miljöhänseende. Stängningen är ett försök som är tänkt att pågå under ett år. I september ska en omfattande trafikräkning genomföras och därefter ska en utvärdering ske.

Den borliga oppositionen tycker dock att "den enda rimliga åtgärden är att omedelbart avbryta experimentet".

- Det är uppenbart att det inte är en bra lösning, säger Mikael Rosén:

- Britsarvet är en stor stadsdel och de boende måste kunna förflytta sig mellan hem, jobb och skola. Den naturliga vägen är via Södra Mariegatan, som det är nu måste man köra runt, och jag har då aldrig hört talas om någon kommun som har stängt av en hel stadsdel från centrum.

ANN-SOFIE MASTH

Mer läsning

Annons