Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Öppna ögonen för alla sorters människor

Annons

Även jag är mamma till ett barn med dolt handikapp. Jag är glad att jag har en son med Asperger och adhd. Varje ny dag är en ny lärdom i livet. Det är några saker jag skulle vilja klargöra för människor i allmänhet angående detta handikapp.

Dolda handikapp syns inte såsom exempelvis cp-skada. Därav namnet dolt handikapp. Jag brukar förklara det enklast på detta sätt då människor frågar varför min son inte kan lära sig sociala regler: Tänk dig att hjärnan är en elcentral med vissa ledningar som inte är kopplade. De ledningarna fungerar inte. Dessa handikapp har alltid funnits och är inget påhittat för att, som många säger, skylla ifrån sig sitt uppfostringsansvar.

Idag pratas det mer om dessa barn då skolans inlärningssystem har förändrats från tydliga strukturer med fasta rutiner till eget självständigt arbete. Det är här man ofta märker i skolan att vissa har dolda handikapp. När någon äntligen sett detta har föräldern i regel kämpat väldigt länge för att få hjälp. Ingen har lyssnat, ingen har hjälpt.

Föräldrarna hade lika gärna kunnat skrika i ett ljudisolerat rum, ingen lyssnar på en förälder. Och nu pratar jag om att oftast förstår inte ens BUP (barn och ungdomspsykiatrin) om att detta barn har ett handikapp. Inte heller många utredare kring barn och familjer.

Föräldrar till barn med dessa dolda handikapp måste verkligen kämpa för barnen, med barnen och mot många system. Föräldrar till dessa barn måste uppfostra sina barn dagarna i ända. Alltid finnas tillhand i närheten. Här är det inte tal om egen tid för ens en kvart då barnet är i vaket tillstånd.

Jag tycker det är mycket viktigt att alla människor i dagens samhälle skaffar sig information om olika handikapp själva. Innan de dömer andra människor. Det är dessutom mycket intressant att lära sig detta. Vissa av dessa barn är väldigt intelligenta inom vissa områden. och de är väldigt roliga många gånger. Så öppna era ögon för alla sorters människor! Ni kommer inte att ångra er.

Jag önskar alla föräldrar till dessa barn all ork och lycka som finns i världen. Det behöver de. Inga föräldrar är starkare än föräldrar till barn med dolda handikapp. Inga föräldrar lär sig att uppskatta de små, små sakerna i livet såsom dessa föräldrar. Inga föräldrar är så öppna och ger så mycket ovillkorlig kärlek som dessa föräldrar. Dem kallar jag överlevare.

INGELA

Mer läsning

Annons