Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Öppna landskap - med betesdjur eller maskinerna

Annons

De flesta lantbrukare i Dalarna är kött- eller mjölkbönder.

Mjölkgårdarna blir allt färre, en utveckling som kommer att fortsätta oavsett hur EU-bidragen ser ut. För mjölkböndernas del har det länge varit marknaden som styr, inte stödpengarna.

- Ödesfrågan är om de mjölkkor som försvinner kommer att ersättas av köttdjur. Jag är inte säker på att reformen kommer att medföra det, säger Hans Lillpers.

Han konstaterar att förslaget till hur EU:s jordbruksreform ska genomföras i Sverige fortfarande är ganska övergripande. Därför är det inte möjligt att ge några tvärsäkra svar på hur de nya reglerna kommer att påverka Dalarnas bönderna.

- Vi vet fortfarande inte villkoren och detaljerna, säger Hans Lillpers, som hoppas på klarare besked i april.

I augusti är det meningen att EU-komissionen i Bryssel ska få veta hur Sverige har tänkt sig det nya jordbruksstödet.

En tanke med den nya modellen är att det inte ska spela någon roll hur mycket kött, mjölk eller spannmål en bonde producerar, när EU-stödet ska beräknas. Redan från nyår är det meningen att bönderna ska kunna få bidrag, vare sig de producerar någon mat eller inte. Betesmark eller åkermark spelar heller ingen roll.

Villkoret är att jordbruksmarken bevaras i gott skick. Men exakt vad det betyder är det ingen som vet än.

- Det kan bli hårda krav, vilket kan få en del bönder att lägga av på grund av dålig lönsamhet, säger Hans Lillpers.

- Eller lindriga krav, som innebär att det räcker med att slå av gräset ibland för att få ut stödet. Då får vi inte heller några betade köttdjur, det räcker med en traktor och slåttermaskin, fortsätter han.

Enligt Hans Lillpers är den ökande hästhållningen dock en viss trygghetsfaktor när det gäller att bevara ett öppet landskap.

En annan sådan faktor är stödet till olika åtgärder inom området miljö- och landsbygdsutveckling. Det programmet pågår oförändrat fram till och med år 2006. Dessa ersättningar utgör cirka 60 procent av de belopp som betalas ut till Dalarnas bönder.

Fotnot: Den 25 mars är sista dagen att lämna in årets ansökan om EU-stöd till lantbruket. Dagarna före har länsstyrelsen öppet hus för mottagning av blanketterna.

INGER WALLIN

Mer läsning

Annons