Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Öppna landskap ingen importvara"

Annons

Bakgrunden till sitt konstaterande är allt det som just nu motverkar utveckling i det svenska jordbruket: EU:s nya stödregler och de svenska särreglerna som ger svenska bönder sämre konkurrensvillkor än bönderna i andra EU-länder.

Till detta kommer de stora inhemska och utländska livsmedelskedjorna som tränger undan de svenska livsmedlen för allt mer import på hyllorna.

- Samtidigt sägs såväl i senaste regeringsförklaring som i länets miljömål att det öppna odlingslandskapet måste bevaras. Dessutom är turistindustrin beroende av öppna landskap, påminde Ulric Isacson och fortsatte:

-Det går inte ihop. Vi måste berätta att vi är en betydelsefull del av det svenska näringslivet. Räknar man också de som levererar råvaror till jordbruket, livsmedelsindustrin och transporter plus skogssidan står de gröna näringarna för 17 procent av jobben i Dalarna.

Stämmans gästtalare, Lars Göran Pettersson från LRF:s förbundsstyrelse, var inne på samma tema och berättade att den gröna sektorn står för nästan var tionde krona av landets samlade inkomst (BNP) och är tre gånger som stor som landets bilindustri.

Stämmodeltagarna undertecknade också ett upprop till regering och riksdag med krav på samma villor som andra EU-bönder och att alla EU-pengar för landsbygdsutveckling verkligen går till det och inget annat.

Den gröna sektorn går att utveckla vidare, vilket påpekades i en motion från Dala Järna. Inte minst gäller det energisidan.

Debatten blev intensiv. Gör skogsägarföreningen Mellanskog verkligen nog för att utveckla den skogsbaserade energin, undrade Dala Järnas Anders Munters.

Göran Engström, Söderbärke gav svar på tal: Mellanskog gör mycket och kommer att göra mer. Men det måste vara lönsamt.

- Det är först nu när oljepriset och andra energipriser gått upp som vi ser denna lönsamhet, sade han och trodde att det världsvida arbetet med att bromsa växthuseffekten kommer att gynna bland aannat den skogsbaserade energin.

Också havre som bränsle blir allt hetare, pekades av flera talare.

Ännu intensivare blev debatten om böndernas organisationer och företag verkligen gjort tillräckligt för att förklara de svenska livsmedlens unika fördelar.

Debatten kan sammanfattas med att man på allvar måste förklara för folk och polliter vilka fördelar den svenska maten har och att det är en hel del på gång som kommer att märkas i butiker och annorstädes framöver.

Kommunernas regler för tillsynsavgifter, där skötsamma bönder får betala mycket för en tillsyn som ibland inte ens blir av, var på tapeten som tidigare år.

ROSA GOLZIO

Mer läsning

Annons