Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Öppna innergårdar på Säterstampen

Annons

Säterstampen vrider tillbaka klockan med 100 år. Under fredag och lördag förvandlas Säters stad till en folkfest med sekelskiftesprägel. Stadens innergårdar öppnas och musik, teater, handel och hantverk står till buds.

- Jag kommer att vara hora, förkunnar Gunilla Bodegrim nöjt. Byhoran Anna närmare bestämt, tydligen en historisk figur som höll till i Säters innerstad när det förra seklet var ungt.

Bodegrim är, tillsammans med bland andra Sten Ljusteräng och ordförande Eva Kungsmark, med i styrelsen för Säterstampen 2004. Evenemanget, som anordnades första gången 1997, vann priset Bästa Kultursponsring 2001 och är en kär och återkommande tilldragelse i kommunen.

På fredag kväll den 6 augusti går invigningen av stapeln med musik och servering av glödstekt sill vid Tullsängs lada. Därefter håller "Stampen" på under lördagen, med åtskilliga aktiviteter runtom stan.

- Gårdsägarna har varit generösa nog att öppna upp innergårdarna i flera kvarter i stan, berättar Eva Kungsmark. För att anordna små skådespel, husförhör, historisk gymnastikuppvisning, musik och teater.

En "mycket fyllig stadsvandring" arrangeras också, enligt styrelsen.

På Rådhustorget kommer under hela lördagen tidstypisk mat att serveras, vilket i klartext innebär bland annat köttsoppa och grönsakssoppa med klimp, ärtbröd och sill.

- Jag har nyss kollat upp råmjölken, som ligger till sig inför att vi ska göra kalvdans, säger Eva Kungsmark.

Nytt för i år är tyvärr också att man kommer att ta inträde. Kommunsponsringen har minskat i år jämfört med förra året, varför styrelsen för Säterstampen var tvungen att ta till denna åtgärd för att finansiera arrangemanget.

JOAKIM LINDBERG

Mer läsning

Annons