Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Öppna förskolan som inte finns

Annons

Föräldrarna ska överlämna en protest med namnunderskrifter från Ore.

- Det får vara nog nu. Alla besparingar sker på bekostnad av våra barn, skriver föräldrarna.

De vågar inte lita på de löften de fått av kommunalråd Jonny Jones och barn- och utbildningsnämndens ordförande Lars Wennås att öppna förskolan ska få vara kvar.

- Vi är oroliga ändå. 1995 lade kommunen ned öppna förskolan inte bara här i Furudal. Rättvik har till exempel ingen öppen förskola. Vi drev förskolan vidare i egen regi, berättar dagbarnvårdare Katarina Hermansson.

Hon har sedan kommunen lade ned förskolan tagit med sina dagbarn till lägenheten i före detta kommunalhuset i Furudal och tillsammans med föräldrarna haft öppet en förmiddag i veckan. Föräldrarna har drivit förskolan själva en förmiddag i veckan.

Så länge Rättviks kommun ägde fastigheten där öppna förskolan är inrymd fanns inga direkta kostnader för att driva verksamheten.

Den nye fastighetsägaren tog över och vill ha kostnadstäckning för el och värme. Han har också erbjudit hyresfritt de två veckorna föräldrarna väntat på att få ett besked från barn- och utbildningsnämnden.

Trots det magasinerades alla möbler och leksaker.

- Jag såg helt enkelt inget alternativ. Lokalerna kostar pengar varje dag och vi har inga pengar att betala verksamheten med, kommenterade rektor Svante Axelsson i Furudals skola i Falu Kuriren den 12 januari, dagen efter utflyttningen.

Föräldrarna fortsätter att träffas i den tomma lägenheten. De tar med sig egna leksaker och har fått lov att värma välling och koka kaffe i fritidsgården Santanas lokaler i källarplanet i samma fastighet.

Ungefär 30 barn och deras föräldrar träffas i öppna förskolan.

Byarna i Ore ligger långt från varandra. Det finns ingen annan naturlig mötesplats för familjerna.

- Vi bor långt från varandra, säger Anette, som bor norr om Dalfors med två barn.

Att diskutera olika frågor, få information, om dagis, barnprogram på biblioteket, föreläsningar och den livsviktiga sociala samhörigheten.

- De tog bort barnavårdscentralen, en dag i veckan kommer en sjuksköterska från Rättvik hit. Kyrkis är nedlagt. När vi ber kommunen att laga lekredskap i lekparken hotar de med att ta ned alla grejor, säger Pernilla Hansson.

- Vi måste fortsätta nu. Det är bråttom. Vi behöver våra möbler och våra saker. Vi vill ha tillbaka den här lokalen innan det är för sent. De större barnen har redan börjat undra och fråga. Det här skapar oro, säger Katarina Hermansson.

KATARINA CHAM

Mer läsning

Annons