Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Öppna förskolan räddad

Annons

Sedan flera år tillbaka har det inte funnits några pengar anslagna till öppna förskolan. Dagbarnvårdare Katarina Hermansson som tog med sig dagbarnen gång i veckan till lokalen i gamla kommunalhuset i Furudal lyckades tillsammans med föräldrarna i Ore hålla liv i en verksamhet utan att det kostade något.

När en ny fastighetsägare ville ha ersättning för åtminstone värme och el blev plötsligt hela öppna förskolan hotad.

Både kommunalrådet Jonny Jones och Lars Wennås, fp, ordförande i barn- och utbildningsnämnden, bun, försäkrade att ambitionen från deras sida var att kämpa för att behålla öppna förskolan i Furudal.

Under fredagen beslutade bun att anslå 58 000 kronor till de hyreskostnader öppna förskolan beräknas få under 2002.

- Socialdemokraterna reserverade sig mot beslutet och lämnar senare motiven skriftligt. Alla andra ledamöter i barn- och utbildningsnämnden, folkpartiet, moderaterna, centern och miljöpartiet var alla eniga att den viktiga sociala funktion öppna förskolan i Orebygden har måste räddas, säger Lars Wennås.

- Snart startar ombyggnationen av Furudals skola. Den tar cir- ka två år och när det är fär- digt har öppna förskolan permantenta lokaler i skolan.

- Vår ambition är att så snart ekonomin tillåter ska alla öppna förskolor som lades ned under slutet av 1990-talet byggas upp igen. Öppna förskolan är oerhört viktig i en kommun där vi säger att vi vill satsa på barn och familjer.

- Med den nya maxtaxan har vi för närvarande hårt tryck inom barnomsorgen vilket jag personligen tror kan betyda att vi får bygga ett helt nytt daghem i Rättvik, anser Lars Wennås.

Ledamöterna i bun fick också ta emot protestlistor med cirka 100 namnunderskrifter från Ore.

- Det är imponerande att samla så många namn så snabbt, men det påverkade inte vårt beslut i nämnden, säger Wennås.

- Om öppna förskolan lagts ned tror jag inte vi hade haft chans att återuppliva den igen när lokaler finns tillgängliga på skolan.

- Öppna förskolan kommer att överleva i Furudal och efter det här beskedet går vi alla här i Ore mot en härlig helg, säger Katarina Hermansson.

KATARINA CHAM

Mer läsning

Annons