Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Öppna ditt hjärta

Annons

Matts Josefsson, 29, träffade sångpedagogen Mikal Nielsen när han reste runt i Nya Zeeland för två år sedan.

- Jag har alltid tyckt om att sjunga. Men sedan när jag började högstadiet och gymnasiet avtog intresset. Det var inte lika coolt att sjunga då.

Men när han var i en bokaffär i Wellington, fångade ett informationsblad om sångkursen genast hans intresse.

- Kursen är ovanlig för den handlar inte bara om att sjunga. Man övar upp allt runt omkring rösten, andning, avspänning och röstmeditation.

Tekniken går ut på att öppna upp hjärtat, att sjunga från sig själv, i stället för att anstränga sig för att hålla en viss ton, säger han.

När kursen, som hölls i Taupo i Nya Zeeland, var slut, fick Matts fylla i en enkät om vad han tyckte om den. Där fanns en ruta man kunde bocka i om man kunde tänka sig att organisera en kurs med Mikal Nielsen på lokal ort. Matts fyllde i den.

- Och sedan, efter drygt ett halvår, fick jag ett e-mejl där jag blev tillfrågad om jag ville anordna en kurs i Dalarna. Jag har aldrig varit med och arrangerat något, men jag svarade ja ändå.

Och nästa helg är det dags. Kursen börjar fredag kväll och håller på till söndag eftermiddag. Den hålls på Lindsbergs kursgård i Falun.

- Än så länge har intresset varit svalt, men jag hoppas att fler hakar på, säger Matts.

Matts betonar att vem som helst är välkommen på kursen.

- Bara man har en vilja att sjunga. De som kan sjunga, får verktyg för att kunna vidare- utveckla sin röst. De som inte kan, får lära sig.

Sångpedagogen Mikal Nielsen, som leder kursen, var tondöv innan han utbildades.

- Man har kommit fram till att ungefär en på miljonen är tondöv på riktigt, inte bara att man har dålig sångröst, och Mikal var det.

- Men han ville verkligen sjunga. Han lyckades komma in på en utbildning som hölls av Chris James, som är en av världens mest respekterade röst- pedagoger. Och sedan dess lär han själv ut.

MIRA PALOMÄKI

Mer läsning

Annons