Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Öppet ungdomsfylleri problem

Annons

Johansson menar att det är hög tid att dra i nödbromsen.

- Väldigt många ungdomar gör sin alkoholdebut på Valborg och midsommar. Många är mycket små. I 12-14 årsåldern.

I en skrivelse till Polismyndigheten i Dalarna vädjar kommunchefen Göran Wigert och Thomas Johansson om hjälp inför midsommarfirandet om ett par veckor.

- Vi behöver er hjälp omedelbart.

Thomas Johansson känner till polisens brist på resurser men att det ändå måste hända något. Det behövs polis i Leksand. Polis som ska vara på plats under dag och kväll för att beslagta alkohol från de ungdomar som dricker offentligt. Wigert och Johansson önskar ett möte med polisledningen i Dalarna.

Thomas Johansson berättar om allt det inre arbete som försiggår för att höja individens livskvalitet och skapa bättre förutsättningar för föräldrar att kunna sätta gränser och stödja sina barn och ungdomar. Nu är det tid för det yttre arbetet. En fast och orubblig yttre ram som har tendenser att tänjas ut vid storhelger. En utveckling som ger känslan av att allt inre arbete upplevs som mer eller mindre meningslöst.

Föräldravandringar som förvandlas till gisslansituationer där vuxna tvingas se när barn och ungdomar provokativt dricker helt öppet och vandaliserar.

- Vi får inte ingripa, säger Johansson i skrivelsen.

Vakter får inte heller ingripa och polisens resurser räcker knappast för ingripanden. Thomas Johansson berättar om danskar på besök som blev förvånade över det öppna drickandet bland ungdomen i Leksand. Ett drickande som inte förekommer på samma sätt i grannlandet. Ett sätt från svensk ungdom att provocera och se var gränsen går.

- Vi har tappat den yttre gränsen. Inget exceptionellt för Leksand. Det är samma sak i hela Sverige. Vi måste hitta lösningar till problemet. I slutänden är inte det här bra för turist-Leksand.

Thomas Johansson menar att vi hittills varit förskonade från personskador i samband med ungdomsfylleri. Risken är stor att det händer något om det fortsätter.

CHRISTER KLOCKARÅS

Mer läsning

Annons