Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Öppet hus i skördetid

Annons

Årets arrangemang ingår även som en del i "Mat runt Siljan", ett samarbetsprojekt mellan bygdens matproducenter och organisationer - i samarbete med naturskyddsföreningen. Meningen är att visa upp bygdens lokala matproduktion.

I Rättvik serveras bland annat kravmat i gymnasiets matsal för att visa den lokala matproduktionsstyrkan. Råvarorna kommer till stor del från naturbruksskolans egen produktion.

- Just nu skördar vi - allt från morötter, palsternackor, dill och lök. Utöver det förbereder vi blommor, perenner, buskar och andra växter. Vi putsar och fejar. Vi vill visa upp allt det fina vi odlat fram under året, säger Berg-ström.

Vid naturbruksgymnasiet studerar elever programmen jordbruk, häst, smådjur och trädgård. Enbart trädgårdsutbildningen har totalt ett 50-tal elever.

- Trädgårdsintresset är på frammarsch i landet. Det kommer alltmer även i Dalarna. Många har upptäckt att det går att odla så mycket mer än vad man tidigare trott på våra breddgrader. För våra elever är öppet hus en stor grej. Det är en chans att visa upp sig och stärka den egna samhörigheten, säger Bergström.

I fjol kom 1 500 besökande.

- Vi tror på minst lika många i år, säger Charlotte Bergström.

MATS LAGGAR

Mer läsning

Annons