Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Öppet hus hos okänd kändis

Annons

Gustaf Th. Wallén var en av de kända svenska konstnärerna kring förra sekelskiftet. Han fick tidigt i livet fina konstutmärkelser, stipendier, yrkesmässig framgång och uppskattning. Han kände såväl Anders Zorn som Carl Larsson.

- Men han var inte samma slags person. Tvärt om. Han var något av en enstöring, inte social alls - och han var även nykterist. Det kan man inte påstå att Zorn var. Därför umgicks de inte privat, säger Nilsson.

Walléns yrkesmässiga kunskaper var stora. Han behärskade alla konstnärliga material som akvarell, olja, kol, plåt, trä, sten och lera.

- Dessutom var han en duktig arkitekt och god hantverkare. I stort sett byggde han Walléngården helt själv med egna händer. Husets förlaga är Ornäsgården, säger Nilsson.

Efter en tid på kontinenten under 1800-talets slut flyttade han till Leksand.

- Helt i dåtidens nationalromantiska anda. En romantiker skulle fotvandra - och bo i Dalarna. Likadana omställningar gjorde Zorn och Carl Larsson.

Ett år innan sin död 1947 donerade han sitt hem och tillgångar till "en skola för hantverk och talangfulla ungdomar", Hantverkets folkhögskola. Donationen omfattade 50 000 kronor i kontanter, 50 000 i aktier - och Walléngården.

- Den donationen har Leksand honom mycket att tacka för. Det har givit orten Företagarnas folkhögskola och nu även Entreprenörskolan. Inte minst har Leksand Wallén att tacka för många arbetstillfällen. Han borde bara vara mer uppmärksammad än vad han är, säger Jörgen Nilsson.

MATS LAGGAR

Mer läsning

Annons