Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Öppenhet om det svåra

Annons

- Jag skrek ut min chock och mitt onda. Bara 48 år och livet på sin spets. Den ena ytterligheten spelade ut den andra. Nyförälskad och svårt sjuk.

Gunilla lades in på sjukhus, opererade bort en bit av sitt bröst, gavs cellgift och strålning.

Och ställdes inför den långa vägen tillbaka.

- Här föddes det unika. Jag började omedelbart att skriva dagbok om min bröstcancer och startade med att lägga ut upplevelserna på internet.

Gunillas Bröstdagbok, en starkt engagerande och personlig dagboksberättelse om en ensamstående tvåbarnsmammas livschock och behov av tröst publicerades i sin helhet på nätet. Gunilla skrev ner allt, från egna känslor till tankar om sjukvård och rutiner, om sin patientroll och vardag efter bröstoperationen och sina andliga upplevelser under behandlingen.

- Jag som varit ateist känner mig nu buren av en oförklarlig kraft. En bit av min kropp och själ tillhör en högre gemenskap. Någon därute bryr sig om mig. Jag har nått tillit: Allt ordnar sig.

- Dagboken spred ringar på vattnet. Människor läste, skrev tillbaka. Kollegor på mitt jobb kunde informera sig om mitt tillstånd. När jag kom tillbaka efter ett år behövde ingen fråga. Alla visste och hade stöttat. Det kändes otroligt skönt!

- Massor av människor, sjuka kvinnor, deras män, barn, föräldrar och vänner mejlade och chattade. Chattandet och dagbokens skrivna ord fungerade som läkande effekt, både för mig och andra, som inom bröstdagboken till sist bestämde: Vi måste träffas!

Gunilla är lyrisk. K5:an i Bojsenburg bokades.

- Det resulterade nyss i en fantastisk träff med människor från norr till söder. Vårt möte kändes som en nyskapad årshögtid.

- Alla som redan sett mig på nätet och läst Gunillas Bröstdagbok kunde mig förstås - utan och innan. Själv stod jag otroligt naken. Några minuter senare befann jag mig i en stor och varm gemenskap, där vi ömsom grät och skrattade.

- Utan nätet som kontaktskapare och kommunikationsmedel hade vi aldrig kunnat träffats, eller utbyta tankar och erfarenheter.

I dag är Gunilla frisk. Efter sitt år med bröstcancer oro och ångest säger hon:

- Jag finns här och nu. Kropp, själ och ande samsas. Jag har Mats och barnen, jag finns bland mina kära. Vingarna bär mig...

BIRGITTA KNIFSTRÖM NORDÉN

Mer läsning

Annons