Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Öppen fråga om rådsstolarna

Annons

Vem blir kommunalråd? Vem blir oppositionsråd? Ja det hänger på den slutliga valutgången på onsdag. Men inte helt och hållet och spekulationerna är i full gång om hur det kan bli.

Om socialdemokraterna behåller makten med v och mp kommer kommunalråden att heta Jonny Gahnshag och Renée Andersson.

I dag finns det tre oppositionsråd. Ett är Jonny Gahnshag på halvtid. Den andra halvan delar miljöpartiets Jan Lindholm med vänsterns Sören Johansson.

En sådan uppdelning var inte bra och enligt den nya politiska organisationen ska det nästa mandatperiod bara finnas ett oppositionsråd.

Den rådsstolen ska erbjudas det största oppositionspartiet. Enligt det nu gällande valresultatet är det moderaterna och det skulle innebära att stolen blir Mikael Roséns, då han står som första namn på m-listan.

Men frågan är om han verkligen vill ha den. Vid en intervju i våras när han accepterat första platsen uppgav han att en oppositionsrådsstol inte var något han såg fram emot, även om det var spelets regler. Om han tackar nej är nästa man på listan Kurt Östlund. Han gör comeback i Falupolitiken men frågan är om han vill ha en så hög position. Tredjenamnet Lilian Eriksson är inte, vad tidningen erfar, ett gångbart namn hos en del av partikamraterna.

Om moderaterna inte får fram ett bra namn torde stolen gå till det näst största partiet, som är centern, och då blir det Dan Westerberg som sätter sig på den. Men det är under förutsättning att centern inte slår sig ihop med socialdemokraterna om den sidan behåller makten.

Sker det blir troligen Dan Westerberg kommunalråd och oppositionsrådsstolen går i stället till folkpartiet eller Falupartiet, som för ögonblicket är lika stora. Då blir det antingen Lars-Erik Måg eller Maria Wilje som tar den. Båda är troligen sugna men Wilje har den fördelen att hon har suttit som kommunalråd. Nackdelen är att partiet tappat ett mandat medan folkpartiet vunnit två nya.

Om det på onsdagens sluträkning visar sig att det i stället blir de borgerliga partierna som får makten kommer kommunalråden att heta Mikael Rosén och Dan Westerberg. Och på oppositionsrådsstolen sitter Jonny Gahnshag kvar som nu.

KATARINA RUDBECK

Mer läsning

Annons