Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Opinioner och verkligheten

Annons

Utvecklingen av Irakkonflikten har nu framskridit så långt att varje vettig människa som begriper någonting om politik, inser att Amerikas och Englands agerande var det enda möjliga och det rätta.

Nedärvd avundsjuka, politiska- religiösa- och kommersiella intressen har sammanstrålat med ren terrorism och dumhet till en kakafoni av motsättningar som gjorde FN handlingsförlamat.

En faktor med avgörande betydelse, men som nästan helt lämnats utanför diskussionerna är FN:s skapelse Israel, som aldrig accepterats av araberna och den islamitiska världen.

Israel dukar under om de ständigt måste hålla sin armé på krigsfot. Iraks militära potential var den enda inom arabvärlden som kunde hota Israel och genomföra arabernas löfte att utplåna Israel från jordens yta och därmed finns ett direkt samband mellan Irakkonflikten, Palestinakonflikten och Israelkonflikten.

Amerikas krig mot terrorismen måste föras i preventivt syfte och alldeles oavsett om man hittar massförstörelsevapen eller inte, har de funnits där och finns troligen lagrade i eller utanför Irak eller i förberedande stadium.

Jag är alldeles övertygad om att Bush och Blair, som med risk för sina egna karriärer, kommer att få upprättelse och kommer att framstå som de mest framsynta och handlingskraftiga i den svåra situationen.

Nu hänger det på irakierna själva om de ska använda den frist och fördel de fått genom alliansens ingripande och infoga sig i en gemenskap med världen i övrigt.

ARNE JANSSON

Mer läsning

Annons