Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Operations- metod mot nackskador ifrågasätts

Annons

- Förr eller senare kommer de svenska så kallade "experterna" att få krypa till korset när det gäller det här, fortsätter han.

Bert Magnussons operation kostade 120 000 kronor.

- För min del går det inte att jämföra tillvaron före och efter operationen i Tyskland. Jag har fått ett helt nytt liv, säger han.

Tidningen har i en rad artiklar berättat om hur personer med kroniska och svåra besvär efter whiplash-skador har sökt sig utomlands för att få hjälp.

Deras skador kan vara svåra att se med vanliga undersökningsmetoder, vilket ha lett till att många whiplashskadade upplever att de möts av misstro i den svenska vården.

I Tyskland har man utvecklat en metod för att undersöka och ställa diagnos på de svåra nackskador det kan handla om.

Den tyske neurokirurgen Abbas Montazems teknik går sedan ut på att steloperera nacken för att hjärnan lättare ska kunna hantera nervskador.

Montazem har opererat drygt 40 svenska patienter som fått vårdkostnaderna betalda i efterhand av försäkringskassan. Fyra av dem är från Dalarna. Ytterligare en person från länet har gått igenom röntgenundersökningen.

Operationsmetoden har tidigare ifrågasatts av en grupp svenska läkare, som menar att ingreppen är farliga och att verksamheten kan betraktas som experimentell. Liknande operationer görs i Sverige också, men då på forskningsstadiet och på andra patientgrupper.

Nu kommer kritik även från Whiplash-kommission, som presenterade sin rapport i går. Där slår man fast att alla slag av operationer av whiplash-relaterade besvär är för dåligt dokumenterade för att man ska kunna rekommendera dem. Även kommissionen pekar på riskerna.

Men det råder delade meningar. Andra läkare anser att den tyska metoden är räddningen för whiplashskadade.

Försäkringskassan, bland annat i Dalarna, har valt att betala för de tyska operationerna.

Till grund för beslutet ligger EU-regler och domar i EU-domstolen och regeringsrätten. Under vissa förutsättningar har medborgare nämligen rätt att få undersökning och behandling var som helst i EU.

Försäkringskassan i Dalarna anser att den aktuella operationsmetoden uppfyller kriterierna.

- I flera av fallen har vi kunnat konstatera goda resultat. Någon har också återgått till arbete på deltid, säger försäkringskonsult Lars Hedberg.

På andra håll har patienter börjat få nej. Ett fall i Gävleborg har nu drivits till kammarrätten av försäkringskassan, som vill ha saken ordentligt prövad.

Fotnot: Whiplashkommissionen är en oberoende kommission som tillsatts för att undersöka varför antalet whiplashskador ökar. Ordförande är förre statsministern Ingvar Carlsson.

INGER WALLIN

Mer läsning

Annons