Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Operationen gav Alice ett nytt liv

Annons

- Det var inget annat än ett under, det som skedde för två år sedan, berättar Alice med varm glädje i rösten. Jag kunde knappt gå hundra meter men efter operationen är jag som en ny människa, jag fick en fantastisk gåva!

Alice blev kranskärlsopererad i Uppsala och har inte ord nog för hur härligt livet blivit efter detta. I dag är Alice ute och promenerar så gott som varje dag. Hon tar bussen varje torsdag till kyrkan i Slätta där hon funnit en varm gemenskap och bidrar med sin stora skicklighet i handarbete.

- Jag har alltid stickat och älskar det. I kyrkan gör vi babypaket som sänds till behövande, varma filtar, tröjor, vantar och sockar lägger vi i paketen.

Alice stickar också en hel del som skänks bort via diakonissorna.

För några år sedan blev Alice opererad i Örebro och fick tillbaka lite syn på ena ögat,som drabbats av synförsämring genom problem med gula fläcken, så i dag klarar hon att sticka såväl spetsmönstrade vantar som rejäla dubbla hälar på raggsockorna.

Alice växte upp i en syskonkrets om sju barn.

- Jag är yngst och nu är det bara jag kvar här på jorden, säger Alice vemodigt. Jag saknar mina syskon, vi levde nära varann i varm gemenskap. Vi blev väl sammansvetsade, växte upp i knappa omständigheter. Min pappa dog när jag var två så mor fick ett tungt arbete med att försörja oss hemma på bruket i Forsbacka.

1956 flyttade Alice till Falun sedan hon 1953 träffat sin blivande man Bertil. Alice är änka sedan fem år.

- När jag flyttat in i Bertils familj fick jag lära mig en massa nya saker, här odlades både grönsaker och blommor och vi hade höns och gris. Alice fortsätter med odlingarna men i mindre skala idag. Hon älskar blommor och pysslar i trädgården.

Men viktigast är ändå den stora familj som omger henne. Dottern Yvonne är närmsta granne så hjälp med snöskottning får Alice av mågen Håkan när orken tryter.

- Men jag skottar en liten stig själv, tar det i omgångar, berättar Alice klokt. Hemgården ägs av sonen Stig som till vardags bor i Stockholm.

- Men hela familjen tycker om att vistas här så vi träffas mycket. Barnbarnsbarnen ska hit å´ doppa bulla förstås, skrattar Alice.

På anmodan av ett av barnbarnen har Alice börjat skriva ner minnen från sitt långa och innehållsrika liv. Just nu har hon kommit fram till 1950-talet där det finns många fina minnnen att berätta om.

80-årskalaset står barnen med familjer för.

- Jag är faster och moster också så nog ska det väl komma lite´ andra släktingar också. Det ser Alice fram emot.

GUDRUN KLEFBOM

Mer läsning

Annons