Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Operation kö-kapning

Annons

- Det är inom området kirurgi-ortopedi-urologi som de mest besvärande väntetiderna finns. För ortopedin är det höft- och knäledsproteser. Inom kirurgin är det allmänt besvärliga köer, säger Claes-Göran Björck, överläkare i ledningsstaben.

Och så här ska köerna kapas:

Inom kirurg/ortoped/urolog tänker man sig en verksamhet vid sidan av den ordinarie på Falu lasarett.

- Vi hoppas att vi kan få vår personal att jobba extra. Att ha mottagningar på kvällar exempelvis. Det svåraste är nog att hitta vårdplatser. Kanske kan vi använda oss av platser på reumatologen och kvinnokliniken.

Går det inte att sköta själv, får operationer köpas.

När det gäller ögon byggs en operationsavdelning om. Dessutom köps 300 grå-starr-operationer.

Öronsjukvården har skissat på att ha extra mottagningar på kvällstid, eftersom det är köerna till bedömning som är mest akuta. Dessutom är en nyrekrytering på gång till Mora.

Flera operationssalar på centraloperation i Falun är i stort behov av upprustning, delvis på grund av eftersatt underhåll. Om ingen upprustning görs kan salar tvingas stänga av arbetsmiljöskäl. Den här upprustningen planeras under de tre kommande somrarna, så att inte ordinarie verksamhet ska drabbas.

Sömnlaboratoriet i Avesta har nu fått sådan omfattning att köerna blivit riktigt besvärliga. Vid enheten har man skissat på en kraftigt utökad verksamhet, där man kalkylerar med avsevärda intäkter från andra landsting. I avvaktan på att detta ska nu en kösatsning göras med en begränsad läkarstafett.

Dialysverksamheten har svårt att uppfylla de nationella riktlinjerna. Det är helt enkelt för många patienter. Händer inget finns en klar risk för att patienter kan bli utan denna livsuppehållande behandling. Här finns en plan för utbyggnad.

Smärtutrednings- och behandlingsverksamheten i Skönvik har väntelistor som börjar bli ohanterliga. Trots rekryteringssvårigheter tror man att det går att få ihop ytterligare ett arbetslag som skulle korta köerna.

Överviktsenheten i Ludvika planeras ingå i ett pilotprojekt. Enheten drivs nu med så kallade Dagmarpengar, men från sommaren finns ingen finansiering. Även här finns en växande kö.

Hudkliniken har lång kö. En extra arvoderad läkare ska nu arbeta bort en väsentlig del av köerna under tre månader.

Barn- och ungdomspsyk har drygt 200 patienter i kö, och en i grunden otillräcklig bemanning. Kliniken ska försöka anställa ett arbetslag med terapeuter under ett år för att få bort kön.

JAN SVENSSON

Mer läsning

Annons