Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Operation invigning

Annons

Operation högtidlig invigning av den nya ögonoperationsavdelningen.

- Tur vi har andra som sköter operationerna, sade verksamhetschefen och den förre militären Ulf Cristoffersson med glimten i ögat, när han snittade av invigningsbandet.

Ögonkliniken har väntat och väntat. Nu har de äntligen fått sina nya operationslokaler. Vilket betyder att kliniken ska kunna göra 500 fler gråstarroperationer per år.

- Det är med en oerhört stor glädje som jag nu inviger den här nya avdelningen. Redan 1992-1993 var det aktuellt att bygga om ögonoperation. Men då blev det dessvärre inget. Annat prioriterades före, sade Cristoffersson när han invigningstalade.

- Med ytterligare en operationssal kan vi nu operera 2 500 gråstarrpatienter per år, mot tidigare 2 000. Skulle vi dessutom utöka personalstyrkan skulle det vara möjligt att operera 3 000 per år.

Ögonkliniken har nu tre nya fräscha operationssalar, mot de två tidigare slitna lokalerna.

Detta är ett led i kapa-kö-satsningen.

- Den nya operationsavdelningen har kostat totalt 8,7 miljoner kronor, varav 5,4 miljoner är köpengar från staten, berättar Cristoffersson.

Syftet med de nya operationssalarna är att dimensionera operationsresurserna efter det växande behovet av gråstarrkirurgi. Men de nya lokalerna kommer också leda till ett nytt sätt att arbeta, något som ska gynna både personal och patienter.

- Det här är bara steg ett av tre för vår del, säger Cristoffersson.

- Den viktigaste förändringen blir att patienterna kommer direkt hit, där vi också förbereder patienten för operation. Det har tidigare ägt rum på dagavdelningen. På så sätt kan vi följa patienten hela vägen, en station försvinner, vilket gör att både personal och patienter slipper en massa spring fram och tillbaka, säger avdelningschefen Eva Rolands.

Det tredje steget handlar om att bygga om receptionen.

- I fortsättningen ska vi ha en enda reception för hela ögonkliniken. Därifrån ska patienten bli slussad till mottagning eller operation, berättar Cristoffersson.

- Det här bygget har varit ett mönsterprojekt. Det unika är att vi på så kort tid, från september till nu, har byggt en så här komplicerad anläggning. Vi har dessutom haft en delad entreprenad och upphandlat var och en av entreprenörerna för sig. Vi är väldigt nöjda med resultatet, säger Christer Nyström, fastighetsförvaltare från Landstingsfastigheter som hyr ut lokalerna till ögonkliniken.

JAN SVENSSON

Mer läsning

Annons