Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Operastjärnor sjunger visor

Annons

På onsdag den 3 juli ger de världsberömda sångarna en unik konsert i Säfsnäs kyrka. Bakgrunden till konserten går att finna i en röd liten stuga långt in i Finnmarken, närmare bestämt i byn Gravendal. Där har Stefan Dahlbergs släkt sina rötter och där tillbringar han somrarna med familjen. Även Gitta-Maria Sjöberg, som vanligtvis bor i Köpenhamn, har numera ett sommarställe i Gravendal.

Sångarna har sedan drygt tio år tillbaka arbetat ihop i olika projekt men de har aldrig gjort en viskonsert tillsammans. Inför föreställningen har paret har hunnit repetera några dagar i Danmark och under veckan arbetat med programmet. De kommer att framföra både svenska och danska visor, dessutom ett alldeles nyskrivet verk av Matti Borg, känd dansk kompositör som är gift med Gitta-Maria Sjöberg.

- Vi tyckte att det skulle passa bra att sjunga olika slags visor på konserten, vi är ju i Dalarna och vistraditionen är ju stark här. Det blir också lite lättsammare med visor än om vi skulle ha valt något operastycke. Programmet kommer passa de flesta och vi lovar att man inte kommer få några skavsår i öronen, säger Stefan Dahlberg.

Trots att båda är utbildade operasångare vill de poängtera att det inte lättare att sjunga visor än opera. Det är en bland annat en helt annan sångteknik än vad de är vana vid.

Gitta-Maria trivs i Gravendal, där hon känner att hon verkligen kan slappna av och ha semester. Kontrasten mellan lugnet i den lilla byn och hennes hektiska yrkesliv är stor, men glädjen och glöden är lika stor inför den kommande konserten i Säfsnäs som inför något annat evenemang.

- Det är fantastiskt att stå på scen, jag tycker verkligen att det är kul. Folk blir så glada när man sjunger. Det är ett fantastisk sätt att nå ut och förmedla känslor till så många, tycker Gitta-Maria Sjöberg.

Även Stefan Dahlberg berättar lyriskt om sångens kraft som kommunikationssätt. Med glöd berättar han om de fantastiska ögonblick en artist upplever då känslan av kontakt och kommunikation med publiken är alldeles unik.

Stefan Dahlberg bor vanligtvis i Stockholm där han arbetar på Kungliga Operan. Det har han gjort i 20 år. Han har också gästspelat utomlands men under de senaste tio åren varit "hemma" i Skandinavien. Under åren 1990-1993 var han också en av arrangörerna bakom allkonstfestivalen i Säfsen, där många svenska och utländska stjärnor uppträdde.

Konserten den 3 juli kan också bli ett startskott för fler konserter, beroende på hur arrangemanget tas emot. Om det finns intresse kan det bli till en sommartradition hoppas Gitta-Maria Sjöberg.

Tankar finns också på att starta musikutbildningar, både kortare och längre i framtiden.

MIRIAM LEE HERMANSSON

Mer läsning

Annons