Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Onykter fick ersättning

Annons

Detta trots att prover visat att mannen hade alkohol i blodet vid olyckstillfället.

Det var i slutet av maj 1995 som Leksandsbon körde av vägen.

I en skarp kurva körde mannen rätt in i en grov tall och det tog räddningstjänsten närmare två timmar att få loss den fastklämda Leksandsbon.

Han fördes senare till Akademiska sjukhuset i Uppsala för vård.

Eftersom mannens bil var trafikförsäkrad i Länsförsäkringar, krävde Leksandsbon att trafikskadeersättning för lyte och men skulle betalas ut.

Försäkringsbolaget ville dock inte betala ut full ersättning och ärendet hamnade så småningom i Stockholms tingsrätt.

Efter förlikning har Leksandsbon nu i omgångar fått ut sammanlagt närmare 450 000 kronor som ersättning för de skador och men han fick efter olyckan.

Fortfarande är inte orsaken till olyckan fastställd. Det enda som kan konstateras är att Leksandsbon körde av vägen, krockade med en tall och blev svårt skadad. Vidare kan också konstateras att provtagningar efter olyckan visade att han hade omkring 0,4 promille alkohol i blodet. Om olyckan berodde på alkoholintag, fart, väglag eller något annat råder det delade meningar om.

Leksandsbon har aldrig åtalats för att ha kört berusad eller för att ha framfört sin bil på ett vårdslöst sätt.

Hur vanligt är det då att en person som kör berusad och skadar sig får ersättning?

Ragnar Johansson är försäkringsjurist vid Länsförsäkringars huvudkontor i Stockholm.

- Vår policy är att den som kör med alkohol i blodet inte ska ha full ersättning vid trafikolyckor. I dag får en rattfyllerist mer i skadeersättning än till exempel den som halkar och slår sig i badkaret.

Försäkringsförbundet försöker nu få lagen ändrad.

- Sverige är det enda landet i världen som ger ersättning till den som kört berusad och skadat sig. Lagen är från 1976 och vill att den skrivs om, fortsätter Ragnar Johansson vid Länsförsäkringar i Stockholm, som varje år har cirka 150 fall där rattfyllerister än inblandade.

ANNKI HÄLLBERG

Mer läsning

Annons