Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ont om tid att bilda storregioner

Annons

Tiden blir knapp för att dela upp Sverige i sex till nio regionkommuner i stället för dagens län.

Redan nästa år bör landstingen ha bestämt sig för vilka som ska slås ihop.

Det anser ansvarskommittén som på tisdagen lade fram sitt förslag till en ny administrativ indelning av Sverige. Tanken är att dagens 21 landsting ska ersättas av sex till nio direktvalda regionkommuner. Även länen och statens länsstyrelser ska anpassas till den nya organisationen.

Enligt utredningen är en omorganisation i större enheter nödvändig för att Sverige ska klara framtidens utmaningar.

Göran Magnusson menar att många som pendlar har svårt att förstå varför de ska behöva olika biljetter när man reser över länsgränser.

Tanken med de nya regionkommunerna är också att sjukvården ska bli effektivare och lättare att planera med ett större patientunderlag. En annat viktigt argument är att statens myndigheter och verk redan i dag har organiserat sig på annat sätt än efter de nuvarande länen.

Regionkommunerna ska också få ta över statliga uppgifter när det gäller den regionala utvecklingen. Det handlar till exempel om fördelningen av EU:s strukturfonder och länsanslag, till exempel företagsstöd, och regional trafikplanering. Därmed, menar kommittén, kommer medborgarnas inflytande över sin region att öka.

Målet är att de nya regionerna ska vara klara redan 2010. Därför är det ont om tid. Kommittén vill att staten omedelbart utser tre förhandlingsmän för att få fart på diskussioner om sammanslagningar i landstingen. Redan nästa år måste det vara klart vilka regionkommuner som ska bildas.

TT

Mer läsning

Annons