Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Onsdag Lottor? - Javisst!

Annons

Inom Lottakåren kokas minsann inte bara ärtsoppa. Visserligen är det en del av lottans historia, men lottalivet är långt mer. Ständig beredskap för alla former av räddningstjänst vid olyckor och större katastrofer. Kurser, utbildning i allt från ledarskap till krishantering, totalförsvarskunskap, överlevnad, övningar och täta träffar. 36-åriga Kerstin och 40-åriga Rose-Marie står alltid beredda.

- Lottorna behövs och vi ser gärna att lottakåren växer.

Rose-Maries brinnande lottaintresse delas av hela familjen. Dottern är lotta, maken är hemvärnsman. Rose-Marie pluggar på högskolans ekonomilinje, skriver c-uppsats och siktar på ett personaladministrativt jobb.

Kerstin i Svärdsjö lottakår är superaktiv både lokalt och på riksplanet.

- Att vara lotta är en livsstil, tycker Kerstin, med man och tre barn, hästar, hundar, jaktintresse och utbildningsansvar inom lottaförbundet.

- När barnen var små tog jag "barnledigt", nu lägger jag mer tid på mitt engagemang inom kåren. Döttrarna är numera intresserade unglottor.

Svenska debatten går het kring militärers grabbiga jargong och sextrakasserier i svenska bataljonen i Kosovo. Stör det lottorna?

- Det känns olustigt! Troligen ingen rök utan eld. Här hemma bland hemvärnets killar är stämningen reko och god, tycker Rose-Marie och Kerstin har samma uppfattning.

Både Kerstin och Rose-Marie har frivilligavtal med hemvärnet, vilket betyder att de sorterar under en hemvärnschef som vid behov kallar ut dem. Dalarna har lyckligtvis förskonats från större katastrofer och olyckor. Men det kan handla om sådant som när Rose-Marie ryckte ut i skallgång efter en försvunnen man och Kerstin tjänstgjorde vid gasolyckan i Borlänge.

I kris- eller krigstid ska Rose-Marie finnas "på ett kok", med mat i beredskap till de som behöver. Kerstin är placerad i bataljonsstaben.

Lottan är ingen kvinnlig krigare, men i Kerstins och Rose-Maries grundutbildning ingår vapentjänst.

- Jag skjuter inte speciellt bra, men kan hantera skjutvapen i försvarssyfte, säger Rose-Marie.

Kerstin är däremot duktig skytt med sikte på jägarexamen.

Och i lottakåren tänker hon förbli "livet ut".

- Gemenskap med människor i hela landet, på kurser, utbildningar och övningar är något av det bästa. Jag lär både för mitt eget och andras liv...

På söndag håller Lottarörelsen i Dalarnas årsstämma i Säter där rikslottachefen Elisabeth Falkemo deltar.

BIRGITTA KNIFSTRÖM NORDÉN

Mer läsning

Annons