Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Onödig oro för sänkningen av Flaten

Annons

Felaktiga uppgifter i gårdagens tidning har fått många oroliga att höra av sig till Lars Larsson i Järna.

I en artikel berättade vi om den studiecirkel som Järna hembygdsförening anordnar om forna tiders järnframställning i bygden. Där nämndes även att det är gruppen kring studiecirkeln som vill sänka vattennivån i sjön Flaten, något som inte stämmer enligt Lars Larsson, en av ledarna för studiecirkeln.

- Uppgifterna stämmer inte och det är många som har ringt och varit upprörda, säger Lars Larsson.

Huvudman för den planerade sänkningen är Dalarnas museum som i sin tur ansökt om lov för sänkningen hos Länsstyrelsen. Enligt Länsstyrelsen behövs dock inget tillstånd eftersom den planerade sänkningen ligger inom ramen för de tillståndsgivna regleringsnivåerna.

Det är under en veckas tid nästa vår som arkologerna vid Dalarnas museum vill sänka Flaten till den nivå sjön hade innan den blev reglerad.

Anledningen är att arkeologerna vill leta efter forna boplatser längs den ursprungliga strandlinjen och Järna hembygdsförenings enda koppling till sänkningen är att de har lovat att hjälpa till med letandet. Sänkningen är planerad till en vecka tidigt under våren och tanken är att sjön därefter ska återgå till sin normala nivå med hjälp av vårfloden.

GÖRAN DANIELSON

Mer läsning

Annons