Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ondskan hålls borta

Annons

Bruksbyn Lövsjön är en skugga av sitt forna jag.

Passagerarna i de bilar som susar förbi på grusvägen noterar den som några röda väggar i ett hav av sly och skog.

Lövsjön ligger, bildligt uttryckt, bortom Ingenstans - och samtidigt i Alltings centrum.

Här möts vägarna från forna metropoler som Salån, Norhyttan och Lindesnäs.

Grusvägen från Salån slingrar sig, nästan ormlikt, genom skogen och fungerar -särskilt under tjällossningen -som en uppenbar och mycket påtaglig påminnelse om förgänglighet.

Men i filadelfiakapellet och mötestältet intill grusvägskorsningen ges hopp om Guds nåd och evigt liv.

Den årliga tältmötesserien är inne på andra veckan och besökarna, varav de flesta är äldre än det 60-åriga kapellet, strömma till. Utanför tältöppningen tar Elise Karlsson i hand och tillönskar besökarna Guds frid.

-Den som inte har Guds frid när han eller hon går in får uppleva den innan vi lämnar tältet, säger församlingens föreståndare Ingrid Nilsson när hon en stund senare inleder mötet.

Stämningen är hög och gemenskapen varm. Men för säkerhets skull har arrangörerna också ställt in en byggfläkt.

Flera talare bär fram vittnesbörd och ber för sjuka och gamla.

Det kärleksbudskap som predikas är så starkt att efter några minuter är till och med de från början så argsinta knotten fredliga. Men det kan för all del också bero på oset från de insektsspiraler som tänts inne i tältet...

-Vi röker ut det onda, säger Ingrid Nilsson med ett stilla leende.

I ett engagerat tal slår Torvald Bergström fast att Lövsjön är en speciell plats, "en plats som erbjuder vederkvickelse och en plats där Gud vill och kan uppenbara sig". Åke Nilsson predikar och besökarna prisar Gud i ett slags förbund eller avtal som ska underlätta det dagliga arbetet för att hålla färgängelsen borta och ondskan på avstånd.

Bo Ljungberg, en av de trogna församlingsmedlemmarna, har klarat tre infarkter och är övertygad om att "Gud är trofast".

Om texten på väggen stämmer, om Gud är trofast, om Gud hör bön och om Gud älskar sina tjänare -vilket tältmötesseriens besökare är förvissade om -så handlar det om en besvarad kärlek.

Åtminstone här -i kapellet och tältet i vägkorsningen i Lövsjön, i skogen i Floda socken, i Gagnefs kommun i Dalarna, i Sverige i den värdsliga världen.

Bortom Ingenstans och i Alltings centrum.

KENT OLSSON

Mer läsning

Annons